Her iki kadından biri şiddete uğruyor: Sessiz kalmayın!

Her iki kadından biri şiddete uğruyor: Sessiz kalmayın!

Türkiye’de boşanmış ve ayrı yaşayan her 10 kadından yedisi ayrıldığı eşi ya da ailesi tarafından şiddete maruz kalıyor, İşte bu durumda toplum sessiz ya da tepkisiz kalmayı tercih ediyor.

İzmir Katip Çele­bi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merke­zi (İKCÜKAM) Müdü­rü Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı, Türkiye’de her iki kadından birinin şiddete maruz kaldığını belirterek kadınlara yönelik şiddete karşı sessiz kalınmasını eleştirdi.

 

siddet-002.jpg

 

 Suudi Arabistan'da 35 yıllık sinema yasağı kalkıyor

 

Kadına yönelik şiddet denildi­ğinde ilk akla gelenin fiziksel şiddet olduğunu ancak cinsel, duygusal, ekonomik olmak üzere başka şiddet türle­rinin de konuşulması gerektiğini belirten Arabacı şu bilgileri verdi:

siddet-2.jpg

“Türkiye’de orta­lama 10 kadından dördü ya eşinden ya da erkek arkadaşından şiddet görüyor. Dünyada kadın cinayetlerinin yüzde 38’i de part­nerler tarafından işleniyor. Türkiye’de yaşamlarının her­hangi bir döneminde cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 12, fizik­sel şiddete maruz kalanların oranı ise yüzde 36. En az bir kez evlenmiş ve yaşa­mının herhangi bir döneminde eşin­den ya da birlikte olduğu kişiden şiddet gören kadınların oranı ise kentte yüzde 35, kırsalda yüzde 38. Bu rakamlar maalesef ki buz dağı­nın görünen yüzü. Kayıtlara alın­mayan, gizli kalan olguları da düşü­nürsek durumun ciddiyetini daha net ortaya koymuş oluruz.”

siddet-3.jpg

 Aman canım çocuklar depresyona girer mi? Demeyin!

"Boşanmış her 10 kadından 7’si şiddet görüyor"

Arabacı, şiddet olaylarında ses­siz kalınmaması gerektiğini, her bire­yin insani olarak çevresinde şahit olduğu şiddet olgusunu bildirme sorumluluğu olduğunu vurguladı: “Tür­kiye’de boşanmış ve ayrı yaşa­yan her 10 kadından yedisi ayrıl­dığı eşi ya da ailesi tarafından şiddete maruz kalıyor, İşte bu durumda toplum sessiz ya da tepkisiz kalmayı ter­cih ediyor. Oysa müdahale edilmeyen her olgu, nesil­den nesile aktarılıyor. Bu da şidde­tin son bulmasını engelli­yor.”

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.