Herkes “Özel Kalem” olamayacak

Herkes “Özel Kalem” olamayacak

Kasaplara, valelere, yaşam koçlarına ve servis şoförlerine mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesinden sonra, özel kalem müdürlerine de belge zorunluluğu getirildi.

Hükümet çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak ve tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde yaşanan iş kazalarını en aza indirmek amacıyla birçok mesleğe standart getirdi. Bu kapsamda okul servis şoförleri, nefes koçları, figüranlar, gibi çeşitli alanlarda çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilmesi ardından özel kalem müdürlükleri de standarda bağlandı. Buna göre, özel kalem müdürleri için de mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan, şimdiye kadar "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alanlar da dahil olmak üzere 754 meslekte ulusal standart hazırlandığını belirterek "Bir yıl önce mesleki yeterlilik belgesine sahip çalışan sayısı 40 bindi ama bugün sayı 261 bine ulaştı" dedi. 754 ulusal meslek standardı belirlendiğini bildiren Ceylan, "2023 Hedeflerimiz doğrultusunda insan kaynağımızın mesleki yeterliliğe sahip olması için çalışıyoruz. Meslek standartları ve yeterliliklere dayalı olarak ölçme ve değerlendirme faaliyeti gösteren uluslararası akreditasyonu olan 104 sınav ve belgelendirme kuruluşunu yetkilendirdik. Bu kuruluşların yıllık sınav kapasitesini 2 milyon kişiye çıkarttık" ifadelerini kullandı. Ceylan, toplumda nitelikli ve belgeli iş gücü bilinci oluşmaya başladığını bildirdi. Ceylan, mesleki yeterlilik belgelerinin iş kazalarında azalma sağladığını belirterek "Tehlikeli ve çok tehlikeli olarak tabir edilen meslek kollarına zorunluluk getirdik. Zorunluluk getirmemizle beraber iş kazalarında yüzde 60 oranında azalma tespit ettik. 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, uluslararası platformda rekabet edecek katma değeri yüksek ürünleri üretebiliyor olmamız gerekiyor. Bunu da nitelikli iş gücüyle sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.