Hocalı katliamı 30. yılında unutulmadı

Hocalı katliamı 30. yılında unutulmadı

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 30 yıl önce Ermeni Kuvvetler tarafından yapılan katliamın acısı halen taze...

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 30 yıl önce Ermeni Kuvvetler tarafından yapılan katliamın acısı halen dinmedi.

İnsanlık tarihinin en korkunç katliamlarından biri olan Hocalı Katliamı, 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında meydana geldi.

Ermeni kuvvetleri kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmaksızın önüne geleni katletti.

 

hocali-katliami-siyasetcafe4-002.jpg

 

Dağlık Karabağ’ın en önemli noktalarından biri olan 2605 haneli Hocalı’da 11.365 kişi yaşıyordu. Yaşanan katliamın ardından bu rakam ne yazık ki 3000'e düştü.

 

hocali-katliami-siyasetcafe.jpg

 

Ermenistan, Azerbaycan’a ait olan Karabağ bölgesinin dağlık kısmında hak iddia ediyordu. 1980’li yılların ikinci yarısında SSCB’nin dağılma sürecine girmesiyle birlikte başlayan olaylar zinciri, Ermenilerin 1988 yılında Azerbaycan’dan ayrılıp Ermenistan’a katılmak istemesiyle iyice yükseldi.

 

hocali-katliami-siyasetcafe1.jpg

 

Ermeni kuvvetleri, 1991’in son günlerinde harekete geçti.

 

hocali-katliami-siyasetcafe2.jpg

 

25 Şubat 1992 akşamı Ermeni kuvvetleri saldırıya başladı. İddialara göre saldırı için Rus ordusunun o zaman Hankendi’de bulunan 366. Motorize alayının yardımını aldılar. Ermeni kuvvetlerinin, Rusların teknik imkanlarını kullanarak kenti top ve tank ateşine tuttu; hatta saldırıda Rus askerlerinin bizzat yer aldığı bile kayıtlara geçti.

26 Şubat sabahına kadar süren katliam, 613 kişinin canına maloldu.

 

hocali-katliami-siyasetcafe3.jpg

 

hocali-katliami-siyasetcafe5-001.jpg

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.