İBB'ye savcılık şoku! "Organize kötülük" iddiası asılsız çıktı

İBB'ye savcılık şoku! "Organize kötülük" iddiası asılsız çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi korona önlemlerini hiçe sayarak toplu taşımada yaşanan yoğunluğu 'organize kötülük' yapılıyor diyerek dava etmişti. Soruşturmada Savcılık İBB'yi gönderilen belgelerin yanlış ve eksik olduğu gerekçesiyle uyardı.

İBB yetkilileri, koronavirüs sürecinde, bazı duraklardan bilinçli bir şekilde toplu olarak otobüslere biniş yaptırıldığını ve bu görüntülerin sosyal medyaya sızdırıldığını iddia etmişti. İBB yetkililerinin ‘organize kötülük’ dediği olayla ilgili savcılık takipsizlik kararı vermişti.

DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin, koronavirüs salgınına rağmen, otobüslerde doluluk olduğunu iddia eden iki kişi hakkında yaptığı suç duyurusuyla başlayan ve takipsizlikle sonuçlanan soruşturma dosyasında, dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı.

BİLGİLER ARASINDA ÇELİŞKİLER GÖRÜLDÜ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu’nun yürüttüğü soruşturmada, İBB Hukuk Müşavirliği’nin dosyaya gönderdiği ilk belgelerin gelişi güzel hazırlandığı, otobüs içi görüntülerle gönderilen bilgiler arasında çelişkiler belirlendiği öğrenildi. Savcılığın bu tespit üzerine, İBB Hukuk Müşavirliği’ne müzekerre gönderdiği ve doğru bilgilerin gönderilmemesi halinde görevliler hakkında “reesen soruşturma” yapılacağı ihtarında bulundu.

 

organize1.jpg

 

‘EVRAKLAR GELİŞİ GÜZEL HAZIRLANMIŞ’
Savcılıktan gönderilen müzekkere yazısında şöyle denildi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’ndan gerekli bilgi ve görüntüler talep edilmiş, görevli emniyet mensupları tarafından da defalarca gidilip evrakın akıbeti sözlü olarak sorulduğu halde yazılarınız ile bildirilen bilgilerin yeterince açıklayıcı ve detaylı olmadığı, istenilen yanıtları karşılamadığı, gelişi güzel şekilde hazırlandığı, araç içi görüntü kayıtları ile gönderdiğiniz bilgiler arasında çelişki bulunduğu tespit edilmiştir… Tarafınızdan gönderilen excel formatındaki kayıtlara göre 9. durak olarak gözüken Fazilet durağında 71 yolcunun bindiğinin yazılı olduğu, kamera kayıtlarına göre hat boyunca hiçbir durakta bir seferde 71 yolcunun bindiğine ilişkin herhangi bir veri olmadığı anlaşılmıştır. Çelişkinin neden kaynaklandığının ayrıntılı bir şekilde izah edilmesi, izahatın mutlaka kağıda basılı ve üst yazılı olmasına dikkat edilmesi, müzekkereye ivedi şekilde yanıt verilmesi, gereksiz yazışmalara ve ihtara da sebebiyet verecek görevli ya da görevliler hakkında reesen soruşturma başlatılacağının ihtarı ile gereği rica olunur.”

71 YOLCU BİLGİSİ İHTAR SONRASI SIFIR OLDU
İBB Hukuk Müşavirliği’nin ilk gönderdiği “excel” formatındaki kayıtlarda, Kağıthane-Kabataş hattında 9. durak olarak gözüken Fazilet durağında 71 yolcunun bindiği bilgisi, Savcılığın “ihtarı” sonrası değişti. İBB Hukuk Müşavirliği’nden gönderilen ve bu kez ıslak imzalı olan belgelerde bu durakta hiç yolcunun binmediği yine excel formatında hazırlanmış bilgilerde yer aldı.

 

organize2.jpg

 

GÖRÜNTÜLERDE YOLCULAR TEK TEK SAYILDI
Soruşturmada İBB’den gelen bilgilerle otobüs içi görüntüler karşılaştırıldı. Otobüsün seferi boyunca ilk duraktan son durağa kadar tüm yolcularla ilgili görüntüler tek tek dosyada yer aldı. Otobüsün her durakta kaç yolcu aldığı, yolcuların birbirleriyle organize hareket edip etmedikleri incelendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararında yolcuların doğal şekilde otobüse bindikleri, otobüs içerisinde de birbirleriyle organize hareket ettiklerini gösterir bir tutum sergilemedikleri değerlendirildi.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.