İbrahim Kalın’dan CNN International’a özel açıklamalar

İbrahim Kalın’dan CNN International’a özel açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın CNN International kanalında Libya ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Libya'da son yaşananlarla ilgili olarak “Hafter tarafı ülkede devam eden tüm bu askeri şiddetten sorumludur” açıklamasını yaptı

CNN International yayınına konuk olan Kalın, Libya'daki gelişmeler başta olmak üzere ABD ile İran arasında yaşanan krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Libya'nın kilit role sahip olduğunu kaydeden Kalın, "Libya'daki gelişmeler Cezayir, Tunus, Sudan gibi komşu ülkeleri ayrıca Akdeniz'i de etkiliyor. Avrupalılar göç konusunda endişeli. Bu anlaşmazlık neredeyse 7-8 yıldır devam ediyor." dedi.

 

 

Uluslararası toplumun şiddete son verilmesi için bir araya gelmesi gerektiğine işaret eden Kalın, Türkiye'nin bu yönde çok çaba gösterdiğini belirtti.

 

“TEK SORUMLU HAFTER”
Türkiye'nin, Başbakan Fayiz es-Serrac'ın liderliğindeki Birleşmiş Milletler nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile çalıştığını dile getiren Kalın, "Üst üste pek çok anlaşmayı ihlal eden (gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife) Hafter tarafı ülkede devam eden tüm bu askeri şiddetten sorumludur. Onları oyunun dışında görmüyoruz. Bu yüzden, bizim heyetimiz bugün Moskova'da." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta ateşkes çağrısı yaptığını ve Libya'da ateşkesin başladığını hatırlatan Kalın ancak detaylar üzerinde çalışılması gerektiğini, Hafter tarafının ateşkesin özel koşullarını gözden geçirmek için ekstra olarak ek süre istediğinin öğrenildiğini söyledi.

 

Kalın, Türkiye'nin 19 Ocak'ta Berlin'de yapılacak Libya zirvesi öncesinde ateşkes sağlanması yönündeki çabalarının, gündeme ve çatışmaya son verilmesine yardımcı olacağını kaydetti. Ayrıca, AB'nin Libya'ya birlik gönderilmesi konusunda Türkiye'yi uyarmasına ilişkin olarak da "Libya Birlik Hükümeti için diplomatik çabalarımız ve desteğimiz Libya'daki savaşa denge getirdi. Bunun sonucu olarak da bir ateşkes var, hala üzerinde çalışıyoruz. Bu sadece cumhurbaşkanımızın çabaları sayesinde mümkün oldu." değerlendirmesinde bulundu.

 

“SAVAŞI KÖRÜKLEYENLER BİZİ SUÇLUYOR”
Sözcü Kalın, Avrupalı meslektaşlarının da özel görüşmelerde Türkiye'nin çabaları sayesinde ateşkesin yapıldığını dile getirdiklerini aktararak Mısır ve diğer ülkelerin (Hafter'e) her türlü silah yardımında bulunduğunu, Libya'ya Sudan'dan Cancavit milislerinin, Nijer, Çad ve diğer yerlerden de paralı askerlerin gönderildiğini kaydetti.

 

 

Kalın, "Savaşı körükleyenler onlar. Ve şimdi dönüp bizi suçluyorlar. AB eğer bu savaş ile alakadar olmak istiyorsa bence Türkiye'nin bu şiddeti sona erdiren çabalarını takdir etmesi gerekiyor." diye konuştu.

ARTAN GERİLİM
İbrahim Kalın, ABD'nin 3 Ocak'ta İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği hava saldırısında öldürmesinin ardından bölgede artan gerilime ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Trump yönetiminin Süleymani'nin öldürülmesini "meşru müdafaa" olarak nitelendirdiğini, 4 ABD büyükelçiliğinin hedefte olabileceğini ifade ettiğini hatırlatan sunucu Kalın'a, "Türkiye'nin de benzeri istihbaratı var mıydı?" sorusunu yöneltti.

 

Olaydan ABD Başkan Donald Trump'ın açıklamaları ve Amerikalı muhataplarının verdiği bilgi doğrultusunda haberdar olduklarını ifade eden Kalın, "Bu konuyu esasında ABD ile İran arasındaki yükselen gerilimin arka planında değerlendirmek gerek. Elbette biz bu gerilimden son derece endişeliyiz. Şu an durum sakinleşmiş görünüyor ama ben bu sorunun ABD'nin Süleymani'yi öldürmesiyle veya İran'ın Irak'taki veya başka bir yerdeki Amerikan üslerine saldırmasıyla çözebileceğine inanmıyorum. Bu eylemler yalnızca sorunu erteleyecek veya daha da karmaşık hale getirecektir." dedi.

 

“ERDOĞAN’IN ROLÜ ÇOK FAZLA”
 

ABD ile gerilimin uzun zamandır tırmandığını ve her iki tarafın da bunun için kendine göre sebepler ileri sürdüğünü belirten Kalın, gerilimden Orta Doğu bölgesinin zarar gördüğünü belirterek, "Bu durum, Irak'ı zora sokuyor, DEAŞ ile mücadeleyi, Irak ve Suriye'yi istikrara kavuşturmak için terörizme karşı verilen çabaları ve daha geniş bölgesel sorunları da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden cumhurbaşkanımız taraflara gerilimin düşürülmesi, diplomatik çabalara, akıllı diplomasiye odaklanılması çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanımız dünyada hem ABD hem de İran lideri ile aynı anda konuşabilen az sayıdaki liderden biri. Bu yüzden sorunun halledilmesi ve kontrolden çıkmasının önlenmesi için katkımız olabileceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.