İdlib'te neler oluyor? Son dakika gelişmeleri... Ankara'da olağanüstü toplantı

İdlib'te neler oluyor? Son dakika gelişmeleri... Ankara'da olağanüstü toplantı

Suriye'nin İdlib kentinde Türk askerlerine yönelik bir saldırı olduğuna ilişkin sosyal medyada üst üste bilgiler paylaşılıyor. Resmi bir açıklama henüz yapılmazken, Erdoğan’ın da Beştepe’e Bakanlarla acil durum toplantısı yaptığı iddia ediliyor.

İdlib en gergin günlerinden birini yaşıyor. Dün gece saatlerinde ÖSO (Suriye Milli Ordusu)'nun İdlib'deki kritik öneme sahip Serakib Kasabası'nı yeniden kontrol almak için başlattığı operasyon, bölgedeki çatışmayı alevlendirdi. ÖSO, gün içinde Serakib'de kontrolü ele aldığını açıklarken, Suriye ve Rusya'dan üst üste yalanlamalar geldi. Şiddetlenen çatışmalar sırasında Türk konvoyunun da vurulduğuna ilişkin görüntüler yayıldı.

 

sehitff.jpg

 

BEŞTEPE'DE ACİL GÜVENLİK ZİRVESİ
Türk askerlerinin ayakta tedavi edildiği ve ağır yaralı olmadığı yönündeki bilgilerin ardından ise, bu akşam saatlerinde sosyal medya yeniden karıştı. Suriye Ordusu'nun bir grup "silahlı muhalife" yönelik atışlarında Türk askerlerinin de hedef olduğu iddia edildi. Türkiye'den resmi bir açıklama gelmezken, Beştepe'de acil güvenlik zirvesinin toplandığı öğrenildi.

 

CHP'DEN OLAĞANÜSTÜ MYK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) olağanüstü toplantıya çağırdı. Bu gece toplanacak olan CHP MYK'da Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan son gelişmelerin ele alınacağı ifade edildi.

ragip.jpg

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, “Gün birlik günüdür. Allahım sen ülkemizi ve milletimizi koru” diye yazdı.

RUS HEYETE “ATEŞKES” MESAJI

Türk heyeti, İdlib'deki durumla ilgili Ankara'da görüştüğü Rus tarafına, bölgede bir an evvel ateşkes sağlanması gerektiğini bildirdi.

Türk ve Rus heyetleri, Ankara'da Dışişleri Bakanlığında bir araya gelerek, İdlib'deki durumu görüştü. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetinde, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Başkanlığı yetkilileri yer aldı.

Rus tarafında ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentiev, askeri ve istihbarat birimlerinin temsilcileri hazır bulundu.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, heyetler arası görüşmelerde, İdlib'deki durum tüm boyutlarıyla ele alındı.

Türk heyeti, bir an evvel ateşkes sağlanması gerektiğini Rus tarafına belirtti. Bu amaçla, sahada atılması gereken adımlar üzerinde duruldu ve Soçi Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasına atfedilen önem, Türkiye tarafından kayda geçirildi.
 

 

FAHRETTİN ALTUN’DAN İDLİB MESAJI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada, "Katil rejim İdlib'de sivillere ve bizim askerlerimize saldırıyor. Bu saldırılara karşılık veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" dedi.

Fahrettin Altun, Twitter adresinden gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Altun, "Zaman daralıyor. Katil rejim İdlib'de sivillere ve bizim askerlerimize saldırıyor. Bu saldırılara karşılık veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bu saldırıların sürmesi halinde rejimin daha fazla insanı katletmesinin ve yerlerinden etmesinin önüne geçmek için planlarımızı uygulayacağız. Rejimin İdlib'den sivil halkı yerinden etmesine izin vermeyeceğiz. İdlib, Rusya ile yapmış olduğumuz anlaşma uyarınca bir çatışmasızlık bölgesidir. Diplomatik ve siyasi platformlarda bir çözüm bulunmaması halinde bu insani felaketi durdurmak için başka önlemler almaktan çekinmeyeceğiz. Uluslararası toplum rejimin İdlib'de vahşeti yaşattığını nihayet görmeye başladı. Ancak bu konuda sadece açıklamalar yapmak tek başına yeterli değil. Uluslararası toplumun sağduyulu üyeleri bir an önce harekete geçmelidir. Bölge halkının güvenliği ve bölgenin istikrarı tehlikededir" ifadelerini kullandı.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.