İftardan sonra çay içenlere kötü haber!

İftardan sonra çay içenlere kötü haber!

Uzmanlar açıkladı! Eğer iftardan sonra bu rahatsızlığı yaşıyorsanız çayı bırakmanız gerekebilir. İşte haberin ayrıntıları;

Çay tiryakilerine uzmanlardan üzücü haber geldi. Ramazanda mide rahatsızlıkları yaşayanların birçok besinle birlikte çayı da bırakması gerekiyor.

cay-2828292-siyaset-cafe.jpeg

Ramazan ayında uzun süren açlıktan dolayı iftar ve sahur sofralarında yemeğe aşırı yüklenme görülebiliyor. Bunun sonucunda da mide rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Aşırı miktarda yemek tüketimi hazmı zorlaştırdığı gibi midenin boşalma zamanı da uzuyor. Midenin sindirim için ürettiği asit miktarında artış meydana geliyor. Bütün bunların sonucunda ise reflü ortaya çıkması neredeyse kaçınılmaz oluyor.

r437r4fjfj4434848333993.jpg

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Reflü hastalarına önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.

İşte Prof. Dr. Binnur Şimşek’in o tavsiyeleri;

Günlük kalori ihtiyacının çok üzerine çıkmamalı. İftar ve sahur arasında ek öğünler alınmalı, tek öğünde aşırı yemekten uzak durmak gerekiyor.

İftarı su veya çorba gibi sıvı besinlerle açmaya özen göstermeliyiz. Bunları bitirdikten sonra diğer yemeklere 15-20 dakika bekledikten sonra geçmeliyiz.

Yemekler iyice çiğnenmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Çiğneme tükürük ve mukus salgılayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korumaktadır.

İftar veya sahurdan sonra hemen yatılmamalı, 2-3 saat beklenmelidir.

Reflüye sebep olan veya artıran gıdalardan (yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, gazlı içecekler, aşırı kahve ve demli çay, sigara, alkol vb) kaçınılmalıdır.

Doktorunuzun reflü hastalığınız için önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftarda ve sahurda tüketilmelidir.

Önceden mide ülseri, reflü hastalığı olanların Ramazandan önce uzman bir doktora başvurmaları yararlı olacaktır. Eğer bu hastalar, geçirdikleri ülser hastalığına bağlı mide veya on iki parmak bağırsağında kalıcı bir hasar yoksa ve ülser tamamıyla iyileştiyse oruç tutabilirler.

Ramazan ayının özellikle ikinci yarısında ülseri olan hastaların ağrılarında artma, kanama veya delinme gibi durumlar sıklıkla artış gösterir.

Yemekten 1.5 -2 saat geçtikten sonra kusma yaşayan kişilerde, özellikle geceleri uykudan uyandıran, sırta yayılımı olan karın ağrısı, yanma, şişkinlik, dolgunluk yakınmaları oluyorsa ülser açısından mutlaka değerlendirilmelidir. Aksi takdirde ülsere bağlı kanama ve delinme gibi istenmeyen durumlar gerçekleşebilir.

Sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar ise; sıvı tüketimini arttırmak, az baharatlı gıdalar tüketmek, yoğun tuz içeren salamura besinler ve şarküteri ürünlerinden ve yağlı yemeklerden kaçınmak, çay ve kahve tüketimini azaltmak, bol sebze, meyve, komposto ve yoğurt tüketmektir.

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.