II. Abdulhamid’in torunundan flaş iddia İsmet İnönü mücevherlerimizi gasp etti

II. Abdulhamid’in torunundan flaş iddia İsmet İnönü mücevherlerimizi gasp etti

Sultan 2. Abdulhamid Han'ın torunu Nilhan Osmanoğlu, sürgünde olan Şadiye Sultan’ın ülkesine geri dönme karşılığında İsmet İnönü’ye ellerindeki tüm mücevherleri verdiklerini söyledi.

Sultan 2. Abdülhamid'in 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, İsmet İnönü'nün Türkiye'ye dönmek isteyen Osmanlı hanedanı üyelerine 'Bunun bir bedeli var' dediğini ve ellerindeki mücevherlerini aldığını iddia etti.

Bir konferansta konuşan Nilhan Osmanoğlu, “Bir gecede 155 kişi sürgün oluyorlar. Hiçbir şekilde ne bir para, ne bir mal, ne bir vatandaşlık veriliyor. Biz bunları nerden öğreniyoruz. Şadiye Sultan’ın yardımcısının mektupları elimize ulaşıyor. Bunlardan öğreniyoruz” dedi.

sadiye_sultan.jpg

Şadiye Sultan

Haneden üyelerinin sürgünde, öyle bir zaman oluyor ki bir ekmek bile bulamayacak zamanlar yaşadıklarını aktaran Nilhan Osmanoğlu, “Şadiye Sultan bavulundaki Hindistan cevizini açtığında mücevherleri görüyor. Keza Abdulhamid Han’ın marangozluk uğraşısı vardı. Bu alanda oldukça iyi olduğunu biliyoruz. Yani bir Hindistan cevizini oyup, pürüssüzce kapatma yeteneği vardı. Bu da Abdulhamid Han evladının zor günleri için bir önlem aldığını anlıyoruz. Tabi Şadiye Sultan bu cevherlerin ne kadar edeceklerini bilmiyorlar.” dedi.

İSMET İNÖNÜ’YE TÜM MÜCEVHERLER ÜLKESİNE DÖNMEK İÇİN VERİLİYOR

Nilhan Osmanoğlu, bir gün İsmet İnönü’nün Fransa’ya geldiğini ve haneden üyeleri ile II. Abdulhamid Han’ın kızı Şadiye Sultan’ı da uğradığını belirterek, “Bu basında yer almadı. Kendi mektubunda yer alıyor bunlar. Şadiye Sultan İnönü’den ülkemize geri dönmek istediklerini söyleniş. Hiçbir şey talep etmeyeceğiz demiş. İsmet İnönü’de bunun üzerine “Bunun bir bedeli var. Bu bu kadar kolay değil” diye cevap verince, Şadiye Sultan elindeki bu mücevherlerin hepsini İsmet İnönü’ye teslim ediyor.” dedi.  

ismetinonu.jpg

İsmet İnönü

SONRA HİÇ BİR HABER ALAMADILAR

Nilhan Osmanoğlu, Şadiye Sultan’ın yardımcısının mektuplarından aldıkları bilgileri şöyle aktarma devam etti: “Ondan sonra vatandaşlık alıp ülkesine dönmek için bir haber alamadıklarını yazıyor. Taki bir gün takip ettikleri Türkiye gazetelerinin birisinde İnönü’nün hanımının üzerinde verdikleri broşu görene kadar.”

DAHA ÖNCE GALATASARAY ADASI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Nilhan Osmanoğlu daha önce de Galatasaray Adası'nı istediğine yönelik basında çıkan haberlerle gündeme gelmişti. Bu iddalar üzerine Nilhan Osmanoğlu, “Devlet ebet müddet için bir olmayı birlik olmayı ve gerekirse bu uğruda can vermeyi bilirim. Bilmelisiniz ki Selçuklu Medeniyeti, Osmanlı Medeniyeti ve Türkiye Cumhuriyetini bir bütün olarak sahiplenmiş doğru ve yanlışları ile kabul etmiş ecdadımla gurur duyan bir Türk kadınıyım. Eğer tepkiler aile mirası ile ilgili ise velev ki Sultan Abdülhamid Handan gelecek hiçbir mal mülk davasından hak 'talep' etmeyeceğimi mülk 'varisi' olmadığımı tüm kamuoyunun bilgisine sunarım.” diyerek iddiaları yalanlamıştı.

Nihan Osmanoğlu kimdir?

Osmanlı Hanedanı'nın hayattaki 15 kadın üyesinden (sultan) biri olan Nilhan Osmanoğlu Sultan, 1987 İstanbul doğumlu. Babası Orhan Osmanoğlu Şam, dedesi Harun Osmanoğlu Cünye-Lübnan'da doğdu. Harun Efendi'nin babası Şehzade Mehmed Abdülkerim Efendi ile Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın en büyük oğlu olan dedesi Mehmed Selim Efendi, hanedan üyelerinin 1924'de yurt dışına çıkarılması sırasında Beyrut'a gittiler.

nilhan_osmanoglu.jpg

Nilhan Osmanoğlu

Mehmed Abdülkerim Efendi, Şam'da evlendikten sonra 1930 ve 1932 doğumlu iki çocuğunu küçük yaşta yetim bırakarak 1935'te hayatını kaybetti. Mehmed Selim Efendi'nin de 1937'de vefatından sonra, Harun Osmanoğlu'nun annesinden başka kimsesi kalmadı. Uzun sürgün yılları süresince yurt dışında olan aile, 1974'de hanedan üyelerinin vatana dönmelerine izin verilmesinden hemen sonra Şam'dan İstanbul'a geldi. Lefke Avrupa Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü mezunu olan Nilhan Osmanoğlu, Orhan Osmanoğlu'nun en büyük çocuğu.

Enderun eğitimi veren, Nilhan Sultan Enderun Eğitim ve Araştırma Derneği’nin kurucusu ve babaannesi Kösem Sultan hakkında bilgilerini okuyucularıyla paylaştığı "Kadın Padişah Mahpeyker Kösem Sultan” adlı romanın yazarıdır.

İngilizce ve Arapça bilen Nilhan Sultan Osmanoğlu’nun Hanzade isminde bir kızı ve Mehmed Vahdeddin isminde bir oğlu vardır.

SİYASETCAFE.COM 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.