İki liderden karşılıklı mektuplaşma! Bakü'nün kurtuluşunun 102. yılını kutladılar

İki liderden karşılıklı mektuplaşma! Bakü'nün kurtuluşunun 102. yılını kutladılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'nün 102. yıldönümü sebebiyle mektuplaştılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'nün Kafkas İslam Ordusu tarafından kurtuluşunun 102. yıldönümü olan 15 Eylül vesilesiyle mektuplaştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ve Türkiye'nin stratejik ittifak ve ortaklığının bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasına ve iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunan önemli bir faktör olduğunu bildirdi.

 

İşte Aliyev'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektup:

 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a

Sayın Başkan,

Sevgili kardeşim.

Bugün Bakü'nün kurtuluşunun 102. yıldönümünü kutluyoruz. O dönemin zorluklarına rağmen kardeş Türkiye yardımını Azerbaycan'dan esirgemedi. Nuru Paşa liderliğindeki Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan'a gelerek mücadeleye katıldı. Yeni kurulan Azerbaycan Milli Ordusu ve gönüllülerle birlikte Gence'den Bakü'ye görkemli bir savaş rotası geçiren Kafkas İslam Ordusu, Bakü'yi Ermeni ve Bolşevik işgalinden kurtardı. Bu yolda canını feda eden şehitlerimizi derin bir saygı ve hürmetle anıyorum. Hafızaları her zaman kalbimizde.

15 Eylül Azerbaycan halkı için çok önemli bir gün. Aynı gün Bakü işgalden kurtarıldı ve ilk kez bağımsız Azerbaycan devletinin başkenti ilan edildi. Bu tarihi zaferin ardından Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Milli Ordusu'nun zafer yürüyüşü Bakü halkı tarafından büyük bir coşku ve sevinçle karşılandı.

İki yıl önce Bakü sokaklarında bu coşku ve aşk yeniden canlandı. Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıldönümüne adanmış askeri geçit törenine Azerbaycan ve Türk askerlerinin katılımını sizlerle izledik. Kuşkusuz bu tarihi olay her zaman hatırlanacaktır.

Bugün Azerbaycan-Türk kardeşliği ve dostluğu tüm dünyaya bir örnektir. 12 Temmuz'da kardeş Türkiye Cumhuriyeti, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı askeri provokasyonuna karşı sert bir tavır aldı. Azerbaycan halkı Tovuz'daki olaylarla ilgili net açıklamalarınızı takdir ediyor. Azerbaycan her zaman kardeş Türkiye'nin yanında yer almış ve her konuda sarsılmaz desteğini göstermiştir. Azerbaycan-Türkiye stratejik ittifakı ve ortaklığı bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasında ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmada önemli bir faktördür.

Nitekim kardeş ve dost ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkiler, büyük önder Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" sloganı doğrultusunda her alanda başarılı bir şekilde gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı, sizlere kardeş Türkiye halkına sağlık, çalışmalarınızda başarılar, barış ve refah diliyorum.

İçtenlikle,

İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 

Bakü, 15 Eylül 2020.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aliyev'e yazdığı mektup:
 

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e

Sayın Başkan, sevgili kardeşim.

Bakü'nün Nuru Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu tarafından Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte kurtarılmasının 102. yıl dönümünde, bu yolda şehit düşen kahraman askerlerimizi şükranla anıyor, gazilerimizi saygıyla anıyorum.

Ülkelerimiz arasında "Bir millet, iki devlet" sloganının tarihsel temelini atan Kafkas İslam Ordusu, ortak bir gurur kaynağı ve ebedi kardeşliğimizin bir örneği haline geldi. Bakü'de olduğu gibi Çanakkale'de omuz omuza savaşan atalarımızdan miras kalan kardeşliğimiz, bugün ortak kaderimizin manevi temelini oluşturmaktadır.

Bugün Ekselansları'nın çabaları ve kardeşliğimize katkıları sayesinde Türkiye-Azerbaycan ilişkileri siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda kusursuz bir şekilde gelişiyor. Geçmişimizden aldığımız ilham ve sarsılmaz bağlarımızdan aldığımız güçle ülkelerimiz bölgemizin istikrarının garantörü oldu.

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sonsuza kadar süreceğine ve ülkelerimizin bugüne kadar olduğu gibi iyi zamanlarda ve zor zamanlarda birbirlerinin yanında olmaya devam edeceğine inanıyorum.

Bu vesileyle Ekselanslarına, dost ve kardeş Azerbaycan halkının sağlık ve mutluluk, güzel günler ve yüksek refah dileklerimi bir kez daha dile getiriyorum.

İçtenlikle,

Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Ankara, 15 Eylül 2020.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.