İkinci turda kaybederiz

İkinci turda kaybederiz

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hesap yapılmaya başlandı. AKP'de, ilk turdan sonuç alınamadığı taktirde, 2. turda muhalefet adayının kazanma şansının artacağı belirtiliyor.

Yerel seçimlerin ardından, Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi olacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için, şimdiden hesaplar yapılmaya başlandı. AK Partide 10 Ağustos günü yapılacak ilk tur seçimde sonuç alınması, aksi taktirde 2. turda muhalefet adayının seçimi kazanma şansının artacağı değerlendirmesi yapılıyor.


Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk tur 10 Ağustos, ikinci tur ise 24 Ağustos 2014 günü yapılacak. Anayasa'ya göre ilk turda geçerli oyların yüzde 51'ini alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk turda bu çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan Cumhurbaşkanı seçilecek.

İKİNCİ TUR, MUHALEFETE YARAR
 
İlk kez halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanlığı için Başbakan Erdoğan'ın adaylığı gündemde bulunuyor. Erdoğan aday olursa AK Parti desteği ile geniş bir kampanya başlatılacak. Erdoğan'ın adaylıktan vazgeçmesi halinde ise Abdullah Gül'ün 5 yıl için yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.

Muhalefet ise, Gül ya da Erdoğan'ın karşısına güçlü bir adayla çıkmayı ve 2. turda seçimi kazanmayı hedefliyor. Ankara kulislerinde, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un adı dile getiriliyor. Başbuğ ismine hem CHP hem de MHP sıcak bakıyor. Güçlü bir muhalefet adayının 2. turda, iktidar aday karşısında birleşecek seçmenden destek alarak seçileceği hesabı yapılıyor.

ÇELİK ''İLK TUR ÖNEMLİ''
 
AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik de, Cumhurbaşkanı adayının ilk turda seçilmesinin ''Doğru olacağını'' savundu ve ''Doğrusu bu işin, Başbakan veya kim aday olursa olsun, birinci turda bitmesidir. İkinci turda kamplaşmalar olacak. Türkiye’nin sağlığı ve selameti açısından birinci turda bitmeli, bu herkes açısından daha iyi olur. Genellikle güçlü bir liderliğe karşı zıtlar birleşme eğilimindedir. Türkiye kamplaşmamalı.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.