İlahiyat Dekanı uyardı! Yeni bir FETÖ benzeri kalkışma olabilir

İlahiyat Dekanı uyardı! Yeni bir FETÖ benzeri kalkışma olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, İLİTAM ile bazı dini grupların devlet kademelerinde örgütlenmesine dair 'FETÖ benzeri yeni bir dinci-gerici kalkışma içinde' uyarısı yaptı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nca (Ombudsmanlık) geçen yıl düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet-Sen ve üniversitelerin ilahiyat fakültelerinden yöneticilerin katıldığı çalıştayın raporu ortaya çıktı.

Anayasadaki Cumhuriyetin “laik ve sosyal bir hukuk devleti” tanımının unutulduğu, “Toplumu din ve dil yönlendirir” değerlendirmesinin yapıldığı çalıştayda, Cumhuriyetin laik karakterinin temelini oluşturan yasalar da hiçe sayıldı.

“1924’te halifeliğin kaldırılması” bile günümüz koşullarına bağlanarak değerlendirilen raporda, “Dini farklılıkların derinleşmesi ve yer yer çatışmalara dönüşmesi, mezhep farklarının derin imani ayrışmalar gibi gösterilip, dünya barışını tehdit eder şekilde kullanılması ile halifeliğin ortadan kaldırılması arasında bir bağın olup olmadığı ayrıca araştırılmalıdır” ifadeleri dikkat çekti.

“Medresede eğitim alan” kişilerin, “İLİTAM programları ile üniversite görmeden yükseköğretim diploması alarak, devlet içinde kadrolaşması” da çalıştay gündeminde yer aldı.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan ise İLİTAM programlarını eleştirerek şunları söyledi:

 

“Bu konunun olumsuz yönlerinden birisi de FETÖ ve FETÖ benzeri cemaatlerin olmasıdır. Bu öğrencilerin bir kısım cemaatler tarafından kullanılabilmesidir. Bunların bir kısmının hal ve tavırlarından bazı cemaatlere mensup oldukları anlaşılıyor. Arapçaları çok iyi olduğu için kolaylıkla eğitimi tamamlayıp, bir kısım devlet kademelerinde görev alabilecekler. Böylece FETÖ’nün yaptığı kalkışmanın benzeri yapılabilir diye düşünüyorum. Bu tehlikeye istinaden de uzaktan eğitim olarak hem önlisans ve İLİTAM İlahiyat eğitimi tekrar gözden geçirilmesi gerekir” 

 

Yasadışı yapıların devlet içinde örgütlenme çabasına ilişkin Trabzon Üniversitesi Rektörü Aşıkkutlu ise “Türkiye’de bazı grupların bunu özellikle istismar etmek suretiyle kısa yoldan üniversite mezunu olup, belli alanları doldurma noktasında ortaya koydukları çabadır. Bazı gruplar, bırakın siz üniversite ortamında, akademik bir ortamda bulunmayı ilköğretim dahil olmak üzere, diğer bütün eğitim öğretim süreçlerini by-pas ederek, uzaktan eğitim veya dışardan bitirme yoluyla mensuplarına yollar arıyorlar” dedi.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.