İlgili Bakanlar istifa etmeli

İlgili Bakanlar istifa etmeli

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili yaptığı açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nı istifaya davet etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı derhal istifa etmelidir." ifadeleri kullanıldı.

Bu An Sözün Bittiği Andır!
 
Makine Mühendisleri Odası (MMO), Manisa'nın Soma ilçesindeki bir kömür madeninde meydana gelen patlama sonucunda 300 işçinin yaşamını kaybettiğini belirtti. Yaşamını kaybeden ve yaralanan işçilerin acısını paylaşan MMO Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazlı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma'daki acı olaydan sonra yaptığı açıklamada, iş kazasının meydana geldiği işyerinin ‘sürekli denetlenen bir işyeri' olduğunu, son denetimlerde de işçi sağlığı ve güvenliği yönünden hiçbir eksikliğin bulunmadığını belirtti. Ama hazin ki, ‘hiçbir eksiğin bulunmadığı' belirtilen işyerinde en az 300 kişi yaşamını kaybetmiştir. Bu an sözün bittiği andır. Türkiye'nin işçi sağlığı ve güvenliği konusunda ne yaptığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da özetledi ve sabaha karşı 04.30 sıralarında verdiği demeçte, ‘Tabuttan başlamak üzere bir boşluk olmaması için çalışıyoruz' dedi. Aynı bakan, 9 ay önce söz konusu ocağı ziyaret etmiş ve ocağı önlemler konusunda ‘örnek bir ocak' olarak göstermişti. Her iş kazasından sonra söylediğimiz gibi, her kaza için teknik bir neden söyleyebiliriz. Bu neden grizu olabilir, patlama olabilir, yangın olabilir, elektrik olabilir, yüksekten düşme, karbon monoksit zehirlenmesi, anti-grizu tesisat kullanılmaması olabilir. Ancak iş kazalarının, cinayetlerinin ortak nedeni, sermaye ve devletin işçilerin canını önemsememesidir. İşveren önlem almaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yasak savar, mevzuatı yazboz tahtasına çevirir, dün yaptığı yasal düzenlemeyi bugün yeniden değiştirir, yeterli denetim yapmaz, seçim senesi diye cezalar uygulanmazsa mevcut tablo karşımıza çıkar.
 
10 Yılda 12 Bin İşçi İş Kazasında Öldü!
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı açıkladı, ‘İhmal varsa sesiz kalmayız' dedi. Evet, ihmal var, ihmalin adı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır. Bu bakanlık, işçilerin sağlığının korunması, güvenliğinin sağlanması konusunda göz boyamaya yönelik davranmış, ölümleri seyretmiştir. Zira son 10 yılda en az 12 bin işçi iş kazaları sonucu yaşamını kaybetmiştir. En çok ölümle sonuçlanan, en az 300 işçinin yaşamını kaybettiği iş kazasının meydana geldiği ülkenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hala koltuğunda oturabiliyorsa, ülkemizdeki işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin tüm kararların alınmasında karar alıcı unsur olan İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürü görevinin başında ise pes doğrusu. İhmalin adı AKP iktidarı'dır. Somada iş kazaları geliyorum derken, bu konuda araştırma yapılması, çözüm yollarının araştırılması için verilen araştırma önergelerini bile reddeden AKP iktidarı, iş kazalarının, ölümlerin, cinayetlerin sorumlusudur."  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.