İmamoğlu’nun odasındaki  1,5 milyon dolarlık tablo gerçek mi?

İmamoğlu’nun odasındaki 1,5 milyon dolarlık tablo gerçek mi?

İBB Başkanı İmamoğlunun odasında bulunduğu ve 1,5 Milyon Dolar  değerine sahip  olduğu söylenen tablo ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Geçtiğimiz günlerde İBB Başkanı İmamoğlu'nun odasına astığı tablonun fiyatının bir buçuk milyon dolar olduğu iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü.

Facebook’ta :“Ekrem imamoğlu’nun 1,5 milyon dolara aldığı tablo. Belediyede tasarruf başlatacağız demişti, edepten tasarruf demiş?” ifadeleri ile paylaşılan fotoğraf şimdiye kadar 722 beğeni ve yaklaşık bin paylaşım almıştı.

Teyit.org sitesinin iddiası ise bu haberin gerçeği yansıtmadığı yönünde

 Site fotoğrafın bir montaj ürünü olduğunu söylerken şu açıklamalara yer veriliyor:

"Fotoğraf Ekrem İmamoğlu’nun odasına astığı bir buçuk milyon dolar değerindeki tabloyu göstermiyor. Görsel ilk olarak parodi içerikler paylaşan bir Facebook sayfası olan Diriliş Sözlük tarafından montajlanarak hazırlanmış. Söz konusu fotoğrafın orijinalinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ü bir Anadolu gezisi sırasında bir kişiyi dinlerken gösteren tablo bulunuyor. Montajlanan kısımda ise ABD’li heykeltıraş Benjamin Victor’un 2013’te yaptığı “Bathsheba” isimli heykelin bir fotoğrafı yer alıyor. İmamoğlu Atatürk’ün yer aldığı tabloyu İBB Başkanlığı görevine başladıktan sonra, 27 Haziran 2019 tarihinde odasına asmıştı. 

 

imamoglu-ataturk.png

İddia konusu görsel montajlanarak oluşturulmuş
T24 ve Cumhuriyet’in 27 Haziran 2019 tarihli haberlerinden Ekrem İmamoğlu’nun, görevi devralmasının ardından başkanlık odasına Mustafa Kemal Atatürk’ün bir köylüyle konuştuğu tabloyu astığı bilgisine ulaşılıyor. Söz konusu tablo, İmamoğlu Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mayıs 2019 tarihli kararı ile büyükşehir belediye başkanlığı mazbatası elinden alınmadan önce de makam odasının duvarına asılmıştı. Haberlerde yer alan fotoğraftan yola çıkarak iddia konusu görselin montajlanarak hazırlandığı söylenebilir.

Montajlanan görselde bir heykel fotoğrafı yer alıyor


Montajlanan görsel internette tersine görsel arama özelliği ile aratıldığında karşımıza Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan Benjamin Victor isimli heykeltıraşın 2013’te yaptığı “Bathsheba” isimli bir heykelin fotoğrafları çıkıyor. Söz konusu heykele Victor’un internet sitesinden ulaşılabiliyor. 

 

heykel-001.jpg

İddia konusu görsel parodi içerikler üreten bir Facebook hesabı tarafından paylaşılmış


İddia konusu görselin sağ üst köşesinde “Diriliş Sözlük” ibaresinin yer aldığı görülebiliyor. Bu ismi Facebook’ta aratınca da karşımıza, görselin ilk olarak Diriliş Sözlük adlı Facebook sayfasında 26 Ağustos 2019’da paylaşılan hali çıkıyor. Bu sayfa incelendiğinde ise sayfanın daha önce de bazı fotoğraflara eklemeler yaparak parodi içerikler ürettiği görülebiliyor. Diriliş Sözlük sayfasının “Hakkında” bölümünde yer alan bilgilerden de “komedi/sadece eğlence amaçlı” türünde içerikler paylaşıldığı görülebiliyor."

 

Siyasetcafe.com

 

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum