İngiltere F-35B savaş uçağı alımında kesintiye gidiyor

İngiltere F-35B savaş uçağı alımında kesintiye gidiyor

Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri (İngiltere) beşinci nesil F-35B savaş uçağı için önceki sayıların altında yeni bir alım planlıyor.

İngiltere’de kamuoyuna yansıyan gelişmeyi gazeteci Henry Jones aktardı. Jones, ise İngiltere’nin 138 adet F-35B savaş uçağı tedarik etme niyetinin değiştiği ve gelecekte paylaşılacak eylem planında bu sayının 90 adet azaltılarak revize edileceğine yer verildi.

defenceturk.net'te Ahmet Alemdar'ın derlediği habere göre İngiltere F-35B savaş uçağı tedarik sürecinde ilk olarak 18 adet sipariş etmiş ve daha sonra bu sayı 30 adetlik siparişle 48’e yükselmişti.

Haberde,  ilk sipariş edilen 48 adetlik uçak haricinde planlanan diğer 90 adetlik alımın kesintiye uğradığı bildirildi. Ayrıca Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetlerinde görev yapan 24 adet Typhoon savaş uçağının da erken emekli edileceği ifade ediliyor.

İngiltere’nin 18 adet F-35B savaş uçağı siparişi mevcuttu ve 30 adet F-35B için daha ek sipariş verildi. Hem karadan hem de denizden misyonlar yürütme kabiliyeti göz önüne alındığında, F-35B’ler, İngiltere’nin “uçak gemisi” kabiliyetlerinde önemli bir omurga görevine sahip.

Lockheed Martin üretim tarafından son yapılan 3 adetlik teslimatla birlikte Birleşik Krallık’ın filosunda 21 adet F-35B savaş uçağı aktif görevde.

Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri web sitesinde de aktarıldığına göre F-35B Lightning II savaş uçakları şu anda Typhoon savaş uçakları ile birlikte görev yapıyor. Çok rollü bir savaş uçağı olan F-35, aynı anda havadan karaya taarruz , elektronik harp, istihbarat toplama ve havadan havaya görevleri yürütme yeteneğine sahip.

Birleşik Krallık Kraliyet Donanması uçak gemisi HMS Queen Elizabeth (R08), 24 Ocak 2020’de HMNB Portsmouth ana limanından ayrılarak F-35B’ler ile uçuş testleri icra etmişti. Birleşik Krallık Donanmasının F-35B’leri, uçak gemisiyle yapılan operasyonel testler sırasında ilk deniz seferlerini 2019 yılında gerçekleştirmişti.

F-35B SAVAŞ UÇAKLARINA SPEAR FÜZESİ

İngiltere, ülkenin F-35B savaş uçaklarında kullanılması planlanan havadan karaya SPEAR füzelerinden satın almak için Avrupalı ​​füze sistemi geliştiricisi ve üreticisi MBDA ile 550 milyon sterlinlik (751 milyon dolar) sözleşme imzaladığını  duyurmuştu.

SPEAR füzesi, gelecekteki muharebe görevlerinde talepleri karşılamak için tasarlanmış en yeni nesil hassas muharebe başlığı ile donatılmış bir füze.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.