İnternette yapılan psikolojik testler ne kadar güvenli?

İnternette yapılan psikolojik testler ne kadar güvenli?

Kişilerin ilgisini çeken ve merak uyandıran son dönemde yaygınlaşan internet üzerinden yapılan psikolojik testlerin, birey sağlığını olumsuz etkilediği bildirildi.

 Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Rümeysa Alaca, internet üzerinden yapılan psikolojik testlerin ruh sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Psikometrik testler, doğru tanı koymak ve etkin tedavi planı oluşturmak için mutlaka psikiyatrlar ve psikologlar tarafından yapılmalı. İnternet ortamında bulunan ruh sağlığıyla ilgili testler, içerik, uygulama ve sonuç bakımından birçok sorunu içerisinde barındırabilir” dedi.

Bu tarz testlerin güvenilir olmadığını kaydeden Alaca, ruh sağlığı alanında yapılan tüm testlerin bilimsel ve güvenli olması gerektiğinin altını çizdi. 

Bu tür psikolojik testlerin sonucuna anında ulaşılabilmesinin kişiye cazip geldiğini ancak ''yalnızca psikiyatrlar tarafından konulabilen tanı ölçütleri hakkında yanlış bilgiler içerebileceğini'' ifade eden Alaca, şunları kaydetti:

Yanlış bir sonuç, kişinin ruh sağlığı alanında önemli sorunlara yol açabilir. Öncelikle ruh sağlığı alanında yapılan tüm testlerin bilimsel ve güvenli olabilmesi için bu testlerin psikolog ya da psikiyatrlar tarafından uygulanması ya da yönlendirilmiş olması gerekiyor. Uygulanan bu testler sadece bilimsel ve somut bilgi vermemekte; aynı zamanda psikolog ya da psikiyatra klinik gözlem olanağı da sağlıyor. Dolayısıyla sonuçların güvenirliği hem testler hem de uygulayan ya da yönlendiren uzmanın klinik gözleminin birleşimi sonucu ortaya çıkıyor.'' ( Ajans Bizim )

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.