Irak'ta Sadr siyasetten çekildi, Bağdat karıştı! Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak'ta Sadr siyasetten çekildi, Bağdat karıştı! Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak’ta Sadr Hareketi Lideri Mukteda Es-Sadr, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Açıklamanın ardından Bağdat sokakları karıştı. Güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda 2 kişi öldü. 19 kişi yaralandı.

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini duyurmasının ardından Bağdat sokakları karıştı. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

irak-1.png

Sadr yanlılarının hükümet binalarını basmaya çalıştı. Bağdat genelindeki çatışmalarda iki kişinin öldüğü, 19 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Başkent Bağdat'ta toplanan Sadr destekçileri, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

BAŞBAKAN'DAN SADR'A ÇAĞRI

Yeşil Bölge’nin Savunma Bakanlığı Kapısı’nda toplanan Sadr yanlılarına güvenlik güçleri müdahale etti. Eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanan güvenlik güçlerinin zaman zaman ateş de açtığı belirtiliyor.

Başbakan Kazimi, yazılı bir açıklama yaparak Sadr'dan "destekçilerine hükümet kurumlarından çekilmeleri için çağrıda bulunmasını" talep etti.

KAZIMİ'DEN "OLAĞANÜSTÜ" TOPLANTI

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Ortak Operasyonlar Komutanlığından askeri yetkililerle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

ÜLKE GENELİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Yapılan yeni bir açıklamayla bütün ülkede sokağa çıkmak yasaklandı. Yasak kararı yeni bir duyuruya kadar devam edecek.

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.

irak-2.png

SADR YANLILARI SARAY'DAN ÇIKARILDI

Güvenlik güçleri, Bağdat'taki Yeşil Bölge'yi basan Sadr destekçilerini hükümet kurumlarından uzaklaştırmak için kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve silahlarla müdahale etti.

SADR YANLILARI DAHA ÖNCE DE MECLİSİ BASMIŞTI

Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

irak-3.png

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.