İran'da son dakika! Göstericiler ateş açtı

İran'da son dakika! Göstericiler ateş açtı

İran’da bir haftadır devam eden gösteriler ve olaylar hızla tırmanıyor. Son gelişmelere göre ise göstericiler güvenlik güçlerine ateş açtı. İşte ayrıntılar;

İran'da geçtiğimiz hafta başlayan eylemler bugün devam ediyor. Bugün eylemlerde göstericilerin ateş açması sonucu bir polis öldü, üç kişi ise yaralandı.

​IRIB TV Telegram hesabından, saldırganın uzun namlulu bir av tüfeğiyle ateş açtığını duyurdu. İsfahan eyaletindeki rejim karşıtı gösterilerde 5 protestocunun daha hayatını kaybettiği bildirildi. Dün hayatını kaybedenlerle birlikte toplamda 17 gösterici çıkan olaylarda hayatını kaybetti.

RUSYA: “DIŞ MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ”

İran'daki protestoların şiddet ve kan dökme yoluyla tırmanmamasını umduklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, dış müdahalenin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İran'da 5. gününe giren protestoların ülkenin iç meselesi olduğu belirtildi.

Olayların şiddet ve kan dökme yoluyla tırmanmamasını umduklarını kaydeden bakanlık, "Ülkedeki durumu istikrarsızlaştırılabilecek dış müdahaleler (İran'ın içişlerine) kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'da yaşanan protestoları överek, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "ülkedeki protestoların arkasında İsrail'in olduğu" yönündeki açıklamalarını reddetti.

İsrail Başbakanlığından basına dağıtılan ve Netanyahu'nun İran halkına hitap ettiği konuşmada, "Bugün İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, İsrail'in, İran'daki gösterilerin arkasında olduğu yönündeki açıklamalarını duydum. Bu sadece bir yalan değil aynı zamanda gülünç de" ifadeleri kullanıldı.

Avrupalı devletlerin İran'da yaşanan olaylar karşısında sessiz kaldığını öne süren Netanyahu, ülkesinin sessiz kalmayacağını vurgulayarak, "İran rejimi düştüğünde İranlılar ile İsrailliler samimi dostlar olacaklardır. İran halkının özgürlük yolundaki bu mücadelesinde başarılı olmasını temenni ediyorum" dedi.

İranlı protestocuları "kahramanlar" olarak niteleyen Netanyahu, İran yönetimini İsrail'e karşı "kin ve nefret" yaymak için milyarlarca dolar harcayan "vahşi bir rejim" olmakla suçladı.

ÖLÜ SAYISI 12'YE YÜKSELDİ

İran’da Perşembe günü başlayan protesto gösterilerinde ölenlerin sayısı 12'ye yükselirken yüzlerce kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor.

Devlet televizyonu beşinci gününe giren protestolarda ölü sayısının 12'ye çıktığını duyurdu.

Devlet televizyonu ayrıca silahlı göstericilerin polis karakolları ve askeri üsleri ele geçirmeye çalıştığını, ancak güvenlik güçlerinin protestocuları engellediğini belirtti.

Al Arabiya TV Kanalı, İran Devlet Televizyonuna dayanarak verdiği haberde, ülke çapında yapılan gösteriler sırasında 10 kişinin öldüğünü bildirmiş, ölenlerin ikisinin de dün gece İran’ın güneydoğusundaki İzeh kasabasında vurulduğunu duyurmuştu.

Bu arada, Tahran Vali Yardımcısı Ali Asghar Nasırbakht, Pazar gecesi protestolar sırasında polisin 200 kadar kişiyi gözaltına aldığını açıklarken, gözaltına alınanların 40’ının protestolara öncülük yaptıklarını söyledi. Haberde, İran'ın diğer bazı illerinde de onlarca göstericinin gözaltına alındığı da belirtiliyor.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.