İrevan Türk Cumhuriyeti'ne Erdoğan'dan yeşil ışık!

İrevan Türk Cumhuriyeti'ne Erdoğan'dan yeşil ışık!

Muhacir İrevan’lılar tarafından kurulan "İrevan Türk Cumhuriyeti"ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da destek geldi.

Geçen yıl Türkiye'de ve Azerbaycan'da yaşayan muhacir İrevan’lılar tarafından "İrevan Türk Cumhuriyeti" adı ile yeni bir Türk devletinin temeli atılmıştı. Yeni devletin bayrağı da basına açıklanmıştı. 

Ermeniler tarafından işgal altında tutulan İrevan'dan zorla çıkartılan Azerbaycan Türkleri kurdukları devletin tanınması için çalışmalarına devam ediyor.

Bu konuda ilk ve en olumlu tepkinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldiği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamayı yapan Erivan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı Paşa Hasanli (Paşa Oğuz -ed.) detayları paylaştı.

 

İşte Hasanli'nin Publika.az'a verdiği röportajdan kesitler:

 

- Pasha Bey, Erivan Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili olarak BM'ye ve bir dizi uluslararası kuruluşa yapılan başvuruları ele aldınız. Cevap veren oldu mu?

Mektuplar sadece Birleşmiş Milletlere değil, bir dizi uluslararası kuruluşa ve yabancı ülkeye de gönderilmiştir. Cevaplar bazılarından geldi. "Mektuplarınız kayıt altına alındı, dikkate alınacak, sizinle iletişime geçilecek" gibi cevaplar gönderildi. Şimdiye kadar böyle tepkiler. Bakalım nasıl bitecek.

 

- Gelecek planlarınız neler? Nüfus sayımı süreci nasıl gidiyor?

Şu anda nüfus sayımı süreci devam etmektedir. Site kuruldu. Dokümantasyon çalışması yapıldı. Web sitemiz dokümantasyonla zenginleştirilmiştir. Şimdi sitede bir nüfus sayımı var. Nüfus sayımı tamamlandığında kendilerine vatandaşlık verilecek. Merkez Seçim Komisyonu oluşturuldu ve sayım esas alınarak milletvekili seçimleri planlandı. Yani 2021 için ana planlar bunlardan oluşuyor. Tabii ki, Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Avrupa ve Güney Azerbaycan'da propaganda, örgütlenme, yerel yapıların yanı sıra, aslen Batı Azerbaycan topraklarından olanlar için bazı planlar var. Yol Haritası da genel olarak kabul edilmiştir. Bu son görüşmemizde oldu. Yükseltilmiş sürüm muhtemelen bir hafta içinde hazır olacak. Bu "Yol Haritası" bu yıl yapılacak çalışmaları yansıtıyor.

 

- Milletvekili seçimleri nasıl yapılacak? Yapı nasıl görünecek? Kaç milletvekili temsil edilecek?

- Parlamento seçimlerinde kaç sandalyeye itiraz edileceği hala bilinmiyor. Genel nüfus sayımına ve pasaportların verilmesine bağlıdır. Burada vatandaş sayısı da önemlidir. Doğrudan oraya dahil olanları kastediyorum. Üstelik hangi alanları tam olarak kapsayacağız, hangileri olmayacak önemli bir nüans. Genel olarak, bu bölgelerden yerinden edilmiş insanların yaklaşık 7 milyon soyundan geldiğini biliyoruz. Bu insanlar Türkiye, Azerbaycan Cumhuriyeti, Güney Azerbaycan, Rusya ve Gürcistan'da yaşıyor. Bugün Erivan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını, devlet inşasında vatandaş olarak yer almak isteyen ve kendilerinin, ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının belgelerini ibraz ederek vatandaşlık alacak kaç kişinin alacağı belli değil. Bu kişilerin sayısına göre meclisteki milletvekili sayısı belirlenecek. Bu konuda olayları önceden tahmin etmek istemiyorum. Her halükarda süreç bittikten sonra bunun hakkında konuşabiliriz.

 

- Yapısal sorun ne olacak?

- Bir de Anayasa Komitemiz olacak. Bu site aracılığıyla bir anket yapacağız. Parlamenter cumhuriyet mi yoksa başkanlık cumhuriyeti mi olacağına dair geniş bir tartışma olacak. Nihai karar verildikten sonra devlet yapımızın nasıl olduğunu bileceğiz. Parlamenter bir cumhuriyet halen düşünülmektedir. Şu anda ana organımız Millet Meclisidir. Ama bu değişebilir. Yani parlamento, dünyanın geri kalanında olduğu gibi temsili bir meclis olarak işlev görecek. Başkanlık sistemi yönetilen bir cumhuriyet ise, o zaman başkanlık seçimleri eklenmelidir. Hükümet parlamentoda atanacak. Başbakan seçilecek, bakanlar atanacak. Neredeyse klasik bir yapıdır. Nüfusun görüşüne bağlı olarak başkanlık cumhuriyetine ihtiyaç olmayabilir. Halkın kendisi tarafından referandumda belirlenecek. Şu anda asıl görev nüfus sayımını ve belgelendirmeyi tamamlamaktır. Yani bu pasaportlara göre hem referandum hem de seçim yapabiliriz.

 

- Seçimler sadece internet üzerinden mi yapılacak?

- Karışım tutması amaçlanmıştır. Nüfusumuzun yoğun bir şekilde yaşadığı alanlar var, yani çok var. Pasaportları, seçimlere katılımları ve oylamaları doğrudan bölgede sağlanmaktadır. Temsilcilerimiz Amerika'dan Avrupa'ya, Çin'e her yerde. Bu insanlar bizimle posta, votsap vb. Yoluyla daha fazla iletişim kuruyor. Yüzdeleri ve sayıları oldukça yüksek. Bu bağlamda, bu kişiler için online oylama yapılacaktır. Yerel seçimlerle ilgili bilgiler de anında çevrimiçi olarak yayınlanacaktır. Başka bir deyişle, bir gazeteci gelip bir monitörün başına oturacak ve oylama sürecini ve ikinci sırada kimin olduğunu görecek.

 

 

irevan-turk-cumhuriyeti.JPG

 

MERKEZ ANKARA OLACAK

 

- Hükümet referandumdan sonra Türkiye'de mi yoksa Azerbaycan'da mı temsil edilecek?

- Merkez Türkiye, Ankara'dadır. Ancak Bakü'deki karargah aynı zamanda merkez karargah olarak kabul edilir. Hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da iki merkez olacak. Elbette ağırlık Azerbaycan'a veriliyor. Çünkü nüfusun yoğun olarak yaşadığı kesimler çoğunlukla Azerbaycan'dadır. Şu anda ana merkez Ankara'dadır. Burada bir de sorun var, Azerbaycan'da neredeyse tam olarak nerede ve kaç Batı Azerbaycanlının yaşadığını biliyoruz. Bununla ilgili pek çok eser yazıldı. Bu insanların çoğu yaşıyor. Mesele şu ki, Doğu Anadolu'daki sözde "Azerilerin" büyük çoğunluğu bir zamanlar Batı Azerbaycan'dan gelen göçmenlerdi. Iğdır, Kars, Ardahan, Erzurum gibi bölgelerde yoğun yaşarlar. Bu açıdan bakıldığında Anadolu'daki Batı Azerbaycanlıların sayısının Azerbaycan'daki Batı Azerbaycanlıların sayısından az olmadığı ortaya çıkıyor. Ortada oldukça yüksek bir rakam var. Bu nedenle bu bölümü yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Batı Azerbaycan fikri burada aktif. Türk toplumu, onu daha da aktif hale getirmede önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle karargahın Ankara'da olacağını düşünüyoruz. Aslında bununla ilgili bir kararımız var.

 

ERDOĞAN'DAN İREVAN TÜRK CUMHURİYETİ'NE YEŞİL IŞIK

 

 

- Erivan Türkiye Cumhuriyeti'nin tanınması için Azerbaycan ve Türkiye hükümetlerine bir çağrı yaptınız mı?

- Evet, bir mektup gönderdik. Azerbaycan hükümeti yanıt vermedi. Recep Tayyip Erdoğan'ın sekreterliğinden Türkiye'den yanıt aldık. Bu konunun Türk tarafı tarafından değerlendirildiği kaydedildi. Sizinle uygun zamanda iletişime geçmeyi planlıyoruz. Azerbaycan'da parlamentodan sadece bir mektup geldi. Bu, yaz aylarında da oldu. Şimdi yaz geldi, Milli Meclis'in tatilde olduğu, süreci gözlemleyip beğendiğimiz kaydedildi. Oturum başladığında ve parlamento açıldığında bu konuya geri döneceğimiz yazıldı. Ancak şu ana kadar bizimle iletişime geçilmedi. Çeşitli Türk yapıları konu hakkında yorum yaptı ve iletişimde kalmak istiyorlar.

 

irevan-turk-cumhuriyeti-bayragi.JPG

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.