İş Bankası Müzesi  10. yaşını kutladı

İş Bankası Müzesi 10. yaşını kutladı

Açıldığı tarihten bu yana Türkiye’nin iktisadi ve toplumsal tarihine ışık tutan Türkiye İş Bankası Müzesi yaklaşık 820 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı

Türkiye İş Bankası’nın toplumsal hayattaki yerini paylaşmak, ülkenin ekonomik gelişimine tanıklık eden belge ve malzemeleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 14 Kasım 2007 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan Türkiye İş Bankası Müzesi, 10. yılını doldurdu.

Kuruluşundan itibaren Türkiye'nin sanayileşme çabasına katkıda bulunan banka toplumsal sorumluluğunun bir gereği olarak ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsü olan tarihini gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere 1990'ların sonlarında kurum tarihi çalışmalarını başlattı. Bu çalışmaların bir sonucu olarak, Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nde açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, Cumhuriyet dönemi iktisat tarihi konusunda uzmanlaşmış bir müze olma özelliği taşıyor.

MUHTEŞEM BİR ARŞİV ÇALIŞMASI

Müzenin hazırlık çalışmaları için 1924’ten bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatıralar özenle toplandı, belgelendi ve gelecek nesillere bırakılabilecek şekilde restore edilerek korumaya alındı. Bu kapsamda; bankanın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve Bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin yer aldığı müze koleksiyonu oluşturuldu. Bankanın kâğıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki zengin arşivinden çok sayıda parça, kurgusu çerçevesinde salonlara yerleştirerek ziyaretçileriyle paylaşılıyor.

Banka açısından manevi değere sahip olan eski Yenicami Şubesi’nin tarihi binası da çağdaş müzeciliğin tüm gereksinimlerini karşılayacak biçimde korunarak hazırlandı.

MÜZE ADETA TARİHİN BİR YANSIMASI

Müze, ziyaretçilerle buluşturduğu bu kültürel miras ile aynı zamanda Türkiye’nin iktisadi ve toplumsal tarihine de ışık tutuyor. Müzede ayrıca, başta finansal okuryazarlık olmak üzere genç nesillere değişik konularda farkındalık kazandırmayı amaçlayan beş farklı başlık altında atölye çalışmaları yapılıyor, üniversite öğrencileri için finansal okuryazarlık eğitimleri gerçekleştiriliyor. Bu atölyelere şimdiye kadar 60 binin üzerinde çocuk ve genç katıldı. 

Atölyeler, eğitim-öğretim döneminde düzenli olarak okul gruplarına, tatil dönemlerinde ve belirli hafta sonlarında bireysel katılımcılara yönelik yapılıyor.

DAMGASINI VURAN SERGİLER

Türkiye İş Bankası Müzesi, 10 yıllık geçmişinde önemli sergilere de imza atarken,  sergilerinde temel olarak bankanın kurumsal geçmişiyle ilgili ve ülkenin sosyo-ekonomik tarihinde yeri olan konulara odaklandı. Bu sergilerden bazıları şunlar:

 

- Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet; Bir Ulusun İnşası

- Bir Kumbara Öyküsü

- On Adımda Kapalıçarşı

- 1935’den Günümüze Camla Yazılan Tarih

- Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915

 

REKLAM ÇALIŞMALARI DA SERGİDE

Müze, 10. yılını kutladığı bugünlerde de “İş Bankası İftiharla Sunar” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide 93 yıllık tarihi boyunca yürüttüğü iletişim çalışmaları; 450 reklam filmi, 400’e yakın basılı iş ve 60 kadar özgün nesne eşliğinde anlatılıyor. Ziyaretçilere, aynı zamanda ilginç ve interaktif bir bilgilenme deneyimi de sunan sergide, yıllar içinde geliştirilen mecralar, sektörün duayenleriyle ilgili ayrıntılar ve teknoloji kullanımının farklı dönemlerine ışık tutan uygulamalar da yer alıyor. İş Bankası reklamlarında rol alan, tanıtım çalışmaları vesilesiyle bir şekilde Banka ile yolu kesişen iş, sanat ve medya dünyasından çok sayıda tanınmış ismin olduğu reklam filmleri ve tanıtım programları da sergide bir arada görülebiliyor.

Siyasetcafe.com

 

1510640340_acz_5124.jpg

 

1510640352_acz_5151.jpg

 

1510640356__15a8459z.jpg

 

1510640350_1.jpg

 

1510640352_mage_00770___1983.jpg

 

1510640357_pembe_06.jpg

 

1510640358_dsc_1697.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.