İş Dünyası panikte

İş Dünyası panikte

Başbakan Erdoğan'ın büyükelçilere 'Örgütü dünyaya anlatın” sözleri, iş dünyasında panik yarattı. Gerekçe, Cemaat okullarının yurtdışında ticari elçilik gibi çalışması.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın büyükelçiler toplantısında “Bu örgütü muhataplarınıza iyi anlatın” sözleriyle Gülen Cemaati ve bağlı kuruluşlarını hedef tahtasına koyması, iş dünyasında da büyük tartışma yarattı. Gülen Cemaati’nin TUSKON gibi iş dernekleri yanında yurtdışında 140’a yakın ülkede faaliyet gösteren okulları aracılığıyla da Türkiyeli işadamlarına yarattığı katma değerin düşeceği ve bu yüzden ihracatın azalabileceği endişesi doğdu.

30 MİLYAR DOLAR TİCARET

İş dünyasındaki en önemli tartışma Cemaate yakın şirket ve işadamlarını bünyesinde barındıran ve son 10 yılda büyük bir başarı örneği olarak gösterilen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üzerine de yoğunlaştı. 7 üye federasyon, 211 üye işadamı derneği ve Türkiye’nin her yerinden 55 bin şirketi temsil eden TUSKON, sadece kendi başına düzenlediği Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonlarıyla milyarlarca dolarlık dış ticaret hacmi yarattı. TUSKON Rusya’dan Güney Afrika’ya, Arjantin’den Lübnan’a, Kazakistan’dan Botswana’ya kadar birçok ülke ile ticaret ve yatırım anlaşmaları gerçekleştirdi. Bugüne kadar 19 defa Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonu gerçekleştiren TUSKON, İstanbul’da düzenlediği son organizasyonda 130 ülkeden 1450 işadamını Türkiyeli şirketlerle buluşturdu. TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, 19 organizasyonda 38 bin 280 yerli, 29 bin 270’i yabancı olmak üzere toplam 71 bin 31 katılımcının iş görüşmelerine katıldığını belirtirken, yaratılan dış ticaret hacminin 30 milyar dolar olduğunu belirtti.

OKULLARIN KATKISI ÇOK

Öte yandan iş dünyasındaki endişenin bir başka nedenini de, Gülen Cemaati’ne yakın iş örgütleri dışında bağlı okulların da Türkiye’nin dış ticareti üzerindeki etkisi oluşturuyor. Söz konusu ülkelerde bürokrasi, siyaset ile sermaye çevrelerinin çocuklarının eğitim için Gülen Cemaati okullarını tercih etmesi ve bu sayede Türkiye’ye oluşan sempati işadamları açısından maddi değer yaratılmasında büyük rol oynamıştı. Birbiri ardına açılan hatlarla, dünyanın en çok noktaya uçan havayolu haline gelen THY bile, Gülen Cemaati’ne bağlı okullarda yetişen ve ülkelerinin bürokrasisinde önemli yerlere gelen isimler tarafından büyük destek görmüştü.

Erdoğan: Adımızı dünyaya duyurdunuz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TUSKON’un programlarına daha önce katılmış ve TUSKON’un 31 Mart 2012’deki 4. Olağan Genel Kurul toplantısında şunları söylemişti: “TUSKON’un tüm mensuplarına Türkiye’nin adını dünyaya duyurdukları için, Türk bayrağını en uzak kentlere taşıdıkları için şükranlarımı sunuyorum. TUSKON sırtını çıkar odaklarına dayamadı. TUSKON gibi Anadolu kaplanları halktan aldılar halkla paylaştılar birlikte büyüdüler. Türkiye sizler gibi iş adamlarının gayreti sayesinde yeniden ufukların efendisi oluyor demiştim. Evet, silahla değil, baskıyla değil, dayatmayla değil, Türkiye artık gönüller fethederek ufukların efendisi oluyor. Türkiye Yeni Zellanda’dan Kanada’ya kadar gönüller kazanıyor. Türkiye başarılı okullarıyla müteahhitleriyle gönüller kazanıyor. Türkiye dünya barışına katkılarıyla gönüllerde yer ediniyor. Türkiye güçlü dirençli ekonomisiyle alan el değil veren el olarak artık parmakla gösteriliyor. Türkiye’nin bugün oluştuğu seviye bizzat milletin belirlediği yerdir...”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.