İslam Memiş'ten ses getirecek dolar tahmini! 'Temmuz'da 18 lirayı aşabilir'

İslam Memiş'ten ses getirecek dolar tahmini! 'Temmuz'da 18 lirayı aşabilir'

Dolar/TL kuru hareketlenirken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş gelecek 3 ay için piyasa beklentisini paylaştı.

ABD'de, 41 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonla mücadelede Fed yetkililerinin kullandıkları ton şahinleşmeye devam ediyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard dün yaptığı açıklamada, Fed'in enflasyonu kontrol altına alması gerektiğini kaydederek, bankanın piyasaları bozmak istemediğini ancak hızlı hareket edilmesinin uygun olacağını belirtti.

Faiz artışı için temel durumun herhangi bir toplantıda 50 baz puandan fazlası olmadığını aktaran Bullard,"75 baz puanlık bir artışı göz ardı etmeyeceğim, ancak temel durum bu değil" değerlendirmesinde bulundu.

Bullard, Fed'in resesyona girmeden enflasyonu kontrol edebileceğine işaret ederek, Ukrayna'daki savaşın ise kötüleşmesi halinde ABD'nin para politikasını etkileyebileceğini aktardı.

 

DOLAR ENDEKSİ 5 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ


Piyasalar IMF ve Dünya Bankası’nın karamsar görünüm raporları ve Bullard’ın açıklamalarının ardından mayıs ve haziran toplantılarında en az 50 baz puanlık artış fiyatlıyor. Dolar endeksi, Fed’in savaş nedeniyle hızlanan enflasyonu kontrol altına almak için daha da hızlı sıkılaşacağı beklentileriyle dün gün içinde 5 yılın en yüksek seviyesi olan 101 düzeyini aştı.

ABD'nin 30 yıllık hazine tahvil getirisi, yatırımcıların Fed yetkililerinin son dönemdeki para politikasını sıkılaştırma yanlısı söylemlerine tepki göstermesiyle 2019 başından bu yana ilk kez yüzde 3'e çıktı. Tüm dünyada borçlanma maliyetleri için bir gösterge niteliği taşıyan ABD 10 yıllık hazine tahvil getirisi ise yüzde 2,3 ile 2018’in ikinci yarısından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bu gelişmelerle dün güne 14,64 seviyelerinden başlayan dolar/TL 14,65’den günü kapattı. Kur 20 Nisan Çarşamba sabahı 14,66 lira seviyelerinde bulunuyor. Euro/TL ise 15,86 liradan değerleniyor.

 

DOLAR TEMMUZDA YENİDEN 18 LİRA MI OLACAK?


Youtube kanalından yayınlanan videosunda dolar kurunun endeksin 101’i aşmasına rağmen 14,70 liranın üzerinde kalıcı olmadığını söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş şu değerlendirmelerde bulundu:

 

''Mayıs ayı ile birlikte tekrar yukarı yönlü hamlelerini devam ettiren bir trend olabilir. Özellikle temmuz ayında geçen yılın zirvesinin daha üst rakamlarında bir seviye beklediğimi söyleyebilirim. Dolar endeksi yükseliyor. Dolar uluslararası piyasalarda değer artışı sürecinde. Dolar yurt içinde ise değer kaybediyor. Bu ne demek? Dünyada dolar değer kaybedecek. Endeks yeniden 95-96 seviyesine kadar gerileyebilir. Nu da bize dünyada doların değer kaybedeceğini ama bizde de doların değer kazanacağını işaret ediyor. Önümüzdeki 3 ayda mayıs, haziran ve temmuz için işaret ediyor. Çünkü her şey tersine gidiyor. Ama bu baskılanma süreci bittikten sonra manevra ile agresif bir şekilde patlayan döviz kuru karşımızda olacağını tahmin ediyorum. Başta dolar/TL kurunun patlak vermesiyle altın, gümüş gibi emtiaların gram bazında fiyatlamalarında yeni zirvelerin gelmesine neden olacak. O yüzden nisan ayının final ayı olduğunu söylüyorum.''

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.