İsrail polisinden Mescid-i Aksa'ya baskın: Çok sayıda Filistinli yaralandı

İsrail polisinden Mescid-i Aksa'ya baskın: Çok sayıda Filistinli yaralandı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Kıble Mescidi'ne sığınanlara ses bombası ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale ederken, buradaki kişileri de copla darbetti.

Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce kutsal Pesah Bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından aralarında kadın ve çocukların olduğu bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi'ne sığındı. 

Kıble Mescidi'nin etrafını saran ve mescidin çatısına çıkan İsrail polisi, mabedin camlarından bazılarını kırdı. İçeridekilere ses bombasıyla müdahale eden polise Mescid'deki gruptan bazıları havai fişek atarak direnmeye çalıştı. İsrail polisi, daha sonra Kıble Mescidi'ne girerek içeridekilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermilerle müdahale etti.

İsrail polisinin, mescide sığınan aralarında kadınların da yer aldığı grubu coplarla darbettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladı.

 

İSRAİL POLİSİ YARALILARA MÜDALAHE EDİLMESİNİ ENGELLEDİ

 

Filistin Kızılayı, olayda çok sayıda kişinin yaralandığını ve yaralılara müdahale için sağlık ekiplerinin Aksa'ya doğru harekete geçtiğini duyurdu. Filistin Kızılayı, daha sonra bir açıklama daha yaparak İsrail polisinin sağlık ekiplerinin yaralılara müdahale edilmesini engellediğini bildirdi. Görgü tanıklarının ifadesine göre olayda çok sayıda yaralı var.

 

wefrgthy.JPG

 

İsrail polisi ise yaptığı açıklamada onlarca kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Polis, Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda demir barikatlar kurdu ve bölgeye çok sayıda takviye gönderdi.

Yüne görgü tanıklarının ifadesine göre İsrail polisinin baskının ardından Mescid-i Aksa'nın kapıları çevresinde İsrail polisi ve Filistinliler arasında olaylar çıktı.

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'ya baskını üzerine Doğu Kudüs'teki bazı camilerden, Filistinlilere Aksa'ya gitmeleri için çağrılar yapıldı. İsrail vatandaşı Filistinlilerin yaşadığı İsrail'in kuzeyindeki bölgelerinde de sabah namazını Aksa'da kılmak üzere otobüslerin hareket ettiği bildirildi.

 

BEN-GVİR'İN TAHRİKLERİ

 

İsrail tarafından işgal altında tutulan Doğu Kudüs'te fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce kutsal Pesah Bayramı (Hamursuz Bayramı) nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları nedeniyle Doğu Kudüs'te gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu, 2022 sonunda kurduğu koalisyon hükümetinde ırkçı söylemlerde bulunan isimlere yer verdi. Netanyahu tarafından Filistinlilere yönelik ırkçı eylem ve söylemleriyle tanınan Yahudi yerleşimcilerin destekçisi aşırı sağcı Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi isimler kritik görevlere getirildi.

Ben-Gvir, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini destekleyen açıklamalar yapmıştı.

 

POLİS ŞEFİNİN IRKÇI AÇIKLAMALARI ÖFKEYE NEDEN OLDU

 

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskının ardından Gazze şeridi çevresindeki saldırı sirenleri çaldı. 

İsrail Polis Şefi Kobi Şabtai'nin sosyal medyada sızdırılan konuşmasında "ölüm suçları, Arapların akıl yapısını ve tabiatını yansıttığına" ilişkin açıklaması, İsrail'deki Arap nüfusunun tepkisine neden oldu.

İsrail Kanal 12 Televizyonu'nun haberine göre, "ülkedeki Arap toplumunda artan öldürme olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere" İsrail Polis Şefi Kobi Şabtai ile aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile bir araya geldi.

Görüşmede Ben-Gvir, Arap toplumundaki öldürme suçlarının tüm kırmızı çizgileri aştığını söyledi.

Buna karşılık veren Şabtai, "Buna bir şey yapmak mümkün değil. Bunlar birbirlerinin öldürür, onların tabiatı bu, işte bu Arap aklı" ifadelerini kullandı.

Polis şefinin ırkçı açıklamaları, İsrail'deki Arap toplumunda ve siyasi çevrelerde öfkeye neden oldu.

İsrail Meclisindeki Ortak Arap Listesi Bloku lideri, Filistin asıllı Eymen Avde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'de öldürülen Filistinlilerin sayısı, Batı Şeria, Gazze ve Ürdün'de suç sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısının 7 katı" ifadelerini kullandı.

Avde, Şabtai'nin açıklamalarına şu şekilde cevap verdi:

"Bu Filistinlilerin tabiatı değil, ırkçı kurumun tabiatıdır. Dünyanın herhangi bir yerinde böyle ırkçı bir yetkili görevden alınırdı."

 

u-024.jpg

 

AHMED TAYBİ'DEN TEPKİ

 

Aynı listeden milletvekili Ahmed Taybi ise Şabtai'nin açıklamalarını "ırkçı ve utanç verici" olarak nitelendirdi.

Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Taybi, İsrail polisini "Irkçı ve şiddet yanlısı" olarak niteleyerek Ben-Gvir'e işaretle polis kurumundan sorumlusu için "palyaço" dedi.

Taybi'nin ifadeleri şöyle:

"Arap vatandaşlar ölmeye devam edecek çünkü onları koruyan bir polis, yok çocuklar da öldürülmeye maruz kalmaya devam edecek. Arapların öldürülmesi en son Bakan Ben-Gvir'i rahatsız eder. Araplar, yaşarken de öldüklerin de kendilerine karşı ayrımcılığa maruzdur"

 

MESCİD-İ AKSA'DA KURBAN KESMEK İSTEDİLER

 

İsrail polisi, Hamursuz Bayramı dolayısıyla Mescid-i Aksa'da kurban kesmeyi planlayan iki fanatik Yahudi yerleşimciyi gözaltına aldı.

İsrail'de yayın yapan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, güvenlik güçleri Yahudilerin 5-13 Nisan'da kutladığı Hamursuz Bayramı arifesinde Mescid-i Aksa'nın El-Esbat Kapısı (Aslanlı Kapı) yakınlarında kurban kesmeyi planlayan aşırılık yanlısı "Tapınak Dağına Dönüş" hareketine mensup iki kişiyi gözaltına aldı.

Fanatik Yahudi gruplar, Hamursuz Bayramı dolayısıyla takipçilerine sürekli olarak Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme ve cami avlusunda kurban kesme çağrısında bulunuyordu.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen "Arutz Sheva" gazetesi, İsrail polisinin pazartesi günü, Tapınak Dağına Dönüş hareketi lideri Rafael Morris’i, Mescid-i Aksa’da kurban kesmeye teşebbüs etmesi şüphesiyle gözaltına alındığını duyurmuştu.

Aşırılık yanlısı grup, Yahudi yerleşimcilere çarşamba günü için Mescid-i Aksa’da kurban kesme çağrısı yapmış, Mescid-i Aksa’da kurban kesenlere 20 bin şekel (yaklaşık 5 bin 600 dolar), kurban kesme teşebbüsüyle gözaltına alınanlara ise 5 bin şekel (yaklaşık 1400 dolar) verileceğini duyurmuştu.

 

FİLİSTİNLİ GRUPLAR UYARDI

 

Öte yandan, Hamas ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Mescid-i Aksa’da gerilimin tırmanmasından ve cami avlusunda kurban kesilmesinin bir patlamaya yol açacağı uyarısı yaptı.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım ve FHKC yöneticilerinden Cemil Mizhir, Gazze’de aileleri İsrail ordusu tarafından öldürülen Filistinlilere verilen iftarda yaptıkları konuşmada konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kasım, "İşgalcilerin Aksa'ya saldırma konusundaki ısrarı bir patlamaya yol açacak. İşgalciler, Aksa'ya karşı din savaşını tırmandırmakta kararlı." ifadelerini kullandı.

Mizhir de "Düşmana mesajımız şudur; Kudüs'te herhangi bir gerilimi tırmandırma veya Mescid-i Aksa'ya saygısızlık etme ve sözde adak kesme girişimi kapsamlı bir patlamanın kıvılcımı olacaktır." dedi.

Aşırılık yanlısı sözde Tapınak grupları, pazar günü, Hamursuz Bayramı kurbanı kesme simülasyonu düzenlemişti.

Haaretz gazetesinde yer alan haberde, onlarca fanatik hahamın katıldığı etkinlikte Yahudi yerleşimcilerin bayram arifesinde Mescid-i Aksa'da kurban kesmelerine hazırlık amacıyla küçük bir keçinin kesildiği kaydedilmişti.

30 Mart'ta 15 fanatik Yahudi haham, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya ve aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’e mektup göndererek Hamursuz Bayramı kurbanlarını Mescid-i Aksa’da kesmelerine izin verilmesini talep etmişti.

 

israil-polisinden-mescid-i-aksaya-baskin-cok-sayida-filistinli-yarala-ce941614.jpg

 

GAZZE'DEN İSRAİL'E ROKET

 

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze şeridi çevresindeki Sderot kentinde saldırı sirenlerinin çaldığı bildirildi. Gazze şeridinden Sderot kenti yönüne beş roket atıldığı, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği aktarıldı. Bir roketin de açık araziye düştüğü belirtildi. Ayrıca Gazze şeridinden atılan 4 roketin de açık araziye düştüğü paylaşıldı.

İsrail basını, bir roketin Sderot kentinde sanayi bölgesine düştüğü ve hasara yol açtığını duyurdu.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.