İstanbul depremi için korkutan tahmin! 250 binden fazla bina hasar görecek

İstanbul depremi için korkutan tahmin! 250 binden fazla bina hasar görecek

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi, yaptıkları tahmini analizde İstanbul'da yaşanacak büyük depremde 250 binden fazla binanın hasar alacağı bilgisini paylaştı.

Uzmanlar İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu belirtiyor.

İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor.

"İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi" sonuçlarına göre; İstanbul'da meydana gelecek 7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosunda yaklaşık 48 bin binanın ağır veya çok ağır, 146 bin binanın ise orta hasar alacağı tahmin ediliyordu.

 

ÖNCEKİ RAKAMLARIN 3.3 KATI HASAR

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu kapsamda İstanbul'un risk haritasını çıkarmak ve depremde ağır hasar alması muhtemel yapıları tespit etmek amacıyla hızlı tarama yöntemleriyle bina tespit çalışmaları başlattı.

 

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 7.5 büyüklüğündeki bir depreme ilişkin analizlerini şöyle paylaştı:

 

"91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar; 167 bin 116 binanın orta hasar alacağı bilgisine ulaştık. Ağır veya çok ağır hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının önceki çalışmalarda tahmin edilen sayıya oranla 1.8 kat; orta hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının ise 3.3 kat arttığı gördük.

 

"BİNA İNCELEMESİ İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİYOR''

 

Tut, bu çalışmada olası bir depremde İstanbul genelinde can kaybına neden olabilecek binaları tespit etmek üzere öncelikle 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları ele aldıklarını belirtti.

Hızlı tarama yöntemleri ile bina incelemesi projesinin 33 ilçeye ait sonuçlarını açıklayan Tut, vatandaşların bireysel başvuru yapabilmeleri için "binatespiti.ibb.istanbul" internet sitesi yayına açıldığını da söyledi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.