İstanbul koştu, dünya izledi

İstanbul koştu, dünya izledi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Spor İstanbul'un düzenlediği Vodafone 41. İstanbul Maratonu bugün yoğun bir katılımla gerçekleşti. Rekorla sona eren maraton renkli görüntülere sahne oldu.

"İstanbul senin, durma koş" sloganıyla koşulan maraton, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası'ndan start aldı. Start öncesi bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dünyanın hiçbir yerinde böyle bir coğrafya olmadığını belirterek, "Bu sadece bu güzel memleketimize, şehrimize nasip olmuş ve birazdan Anadolu’dan Trakya’ya, Asya’dan Avrupa’ya geçişi yapacağız. İçi sevgi dolu, barış dolu, huzur dolu, keyif dolu bir koşu ruhu var burada" açıklamasında bulundu.

 

ekran-goruntusu-34-min.png

 

İstanbul Maratonu, 2012 yılından bu yana Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından açıklanan "altın maratonlar" listesinde bulunuyor. Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton (42 kilometre 195 metre),15 kilometre koşusu ile 8 kilometrelik halk koşusu kategorilerinde gerçekleştirildi.

ekran-goruntusu-32-min.png

KATILIMCI SAYISI 140 BİN

Vodafone 41. İstanbul Maratonu'na 106 ülkeden yaklaşık 140 bin kişi katıldı. Organizasyonda 42,195 kilometrelik çipli koşuda yaklaşık 4 bin, 15 kilometrelik koşuda ise yaklaşık 33 bin sporcu koştu. 8 kilometrelik halk koşusuna ise 100 bin civarında vatandaş katılım gösterdi. Maratonun 15 kilometre parkuru, "Türkiye’nin en çok sporcu ile koşulan yol yarışı" unvanını aldı.

ekran-goruntusu-31-min.png

58 ATLET KATILDI

Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda 58 elit atlet koştu. Erkeklerde son 4 yılın şampiyonları kıyasıya bir mücadele verdi. 2015'te Kenyalı Elias Kemboi Chelimo, 2016'da Kenya asıllı Azerbaycanlı atlet Evans Kiplagat, 2017'de Fransa'yı temsil eden Abraham Kiprotich, 2018'de Kenyalı Felix Kimutai birincilik ipini göğüslemişti. Kadınlarda ise geçen yıl üçüncülüğü elde eden Etiyopyalı atlet Fatuma Sado ile beşinci olan milli atlet Elvan Abeylegesse, favori olarak koşuda yer aldı.

 

 

EMNİYET MÜDÜRÜ DE KOŞTU

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve yaklaşık bin 200 polis, Vodafone 41. İstanbul Maratonu'na katıldı. Çalışkan, emniyet şube müdürleri ve emniyetin tüm birimlerinden yaklaşık bin 200 polis ile "Polis Zinde Vatandaş Güvende" sloganıyla Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda halk koşusunda yer aldı. Kırmızı ve mavi kıyafetleriyle halk koşusuna katılan polisler, "Bizim Önceliğimiz Sizin Güvenliğiniz" mesajının yer aldığı Türkçe ve İngilizce pankartlar da taşıdı.

 

 

MARATON SONA ERDİ

Halk koşusuna, Darüşşafaka Cemiyeti, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV),Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV),Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD),Türk Eğitim Vakfı (TEV),TEMA Vakfı, Tohum Otizm Vakfı, Türk Kızılay, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSCV) Cerebral Palsy Türkiye, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneğinin de aralarında bulunduğu 40'ı aşkın STK, üniversiteler, çocuk dernekleri, taraftar grupları, gençlik merkezleri, siyasi partilerin üyeleri, belediye ve bazı firmaların çalışanları da ekip halinde katıldı.

ekran-goruntusu-38-min.png

 

Geçen yıl STK'lerin 12 milyon 172 bin 597 lira bağış topladığı organizasyonda bu yıl 15 milyon liralık bağış hedefleniyor.

 

 

REKORLA BİTTİ

Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nu erkeklerde Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet, parkur rekoru kırarak kazandı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratona, atletlere tempo veren "tavşan atlet" olarak başlayan Kibet, yarışı birincilikle tamamladı.

aniel-kipkore-kibet.jpg

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.