İstanbul metrosu kadınlara emanet

İstanbul metrosu kadınlara emanet

Ağırlığı yüzlerce tonu bulan tramvaylar her gün binlerce kişiyi bir duraktan diğerine taşıyor. İstanbul ulaşım sisteminde büyük bir paya sahip olan metro ağında sorumluluğu erkeklerin yanı sıra kadın vatmanlar da taşıyor.

İstanbul metrosunda kadın vatmanların sayısı gittikçe artıyor. Kadınlar bu ağır sorumluluğu üstlenerek toplumun ezberini bozuyor. Vatman Esra Altındağ da bunlardan biri.

Rûdaw sitesine konuşan Esra Altındağ, her günün günün yarısını bu işte geçirdiğini söyledi.

Altındağ, “Bir yıldır burada makinistlik yapıyorum. Bundan önce farklı bir sektörde çalışıyordum. Benimki bayağı radikal bir karar oldu ama tabi ki de kendi isteğim ve arzumla buradayım. Önceden de bir merakım vardı. Köyde dedemin traktörünnden tutun da 18 yaşına girer girmez koşarak gidip ehliyet almam gibi. Bu işe girerken de ben hiç bir zaman bu işi bir erkek mesleği olarak görmedim. Dolayısıyla kendimden acaba yapabilir miyim diye bir şüphe de duymadım” dedi.

Vatman Altındağ, işe ilk başladığında bir çok kişinin kendisine bu işin erkek işi olduğunu ve kadınların yapamayacağını söylediğini belirtti. Ancak kadın makinistler pratikleri ile bu işin herhangi bir cinse özgü olmadığını kanıtladı. Aksine, kadınların İstanbul gibi büyük bri metropolda bu işi daha dikkatlice yaptıklarını kanıtladı.

Altındağ, “Aslına bakarsanız makinistlik benim için çok kutsal bir iş. Çünkü biz burada her gün yüzlerce insanı ailelerine, sevdiklerine, arkadaşlarına, işlerine, eşlerine kavuşturmak gibi bri iş icra ediyoruz. Dolayısıyla tüm hemcinslerimin, tüm kadınların bu işin hakkını vereceğine dair güvenim tamdır” diye konuştu.

İstanbul ulaşımı sisteminin en büyük yükünü metrolar çekiyor. İstanbul’da toplam 720 vatman çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi de diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da kadın çalışanların sayısını arttırmayı planlıyor. Sadece makinistlik değil, metro genel müdürlüğü de kadınların elinde.

Metro İstanbul Kurumsal İletişim ve Müşteri Hizmetleri Müdürü Aylin Erol, “2019’da Ekrem Başkanın ilk organize ettiği ilk bröve töreninde 8 kadın tren sürücüsüne bröve verilmişti. O günden bu güne toplam sayımız 120’ye çıktı. Sene 2021 ve kadınların erkek ağırlıklı olan bir sektörde de kadınlıklarından vazgeçmeden, yeri geldiğinde yüksek gökçeleri ile yeri geldiğinde manikürlü elleri ile aynı işleri gayet güzel bir şekilde yapabileceklerini biliyoruz” dedi.

Her gün 2 milyondan fazla kişiye ulaşım imkanı sağlayan İstanbul metrosunda şu an 120 kadın makinist çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul’un yeni İstasyon Amiri adayları 8 Şubat 2021’de eğitime başladı. Eğitimlere ilk kez 9 kadın aday da katılıyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.