İstanbul Şehir Üniversitesi neden kapatıldı? İşte gerçekler...

İstanbul Şehir Üniversitesi neden kapatıldı? İşte gerçekler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan kararla İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı. Peki bu kararın sebebi neydi? İşte bütün detaylar...

İstanbul Şehir Üniversitesi ile ilgili alınan karar, üniversitenin bu duruma nasıl geldiği sorusunu da akıllara getirdi.


Üniversitenin yönetimi tarafından adım, adım yapılan büyük yanlışlarla bu konuma geldiği ortaya çıktı.
İşte adım,adım yaşananların özeti:

 

TAŞINMAZIN DEVRİ HAKKINDA İPTAL KARARI ÇIKTI

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 2014 yılında üniversiteye bedelsiz bazı taşınmazlar devredildi. Üniversite yönetimi bu taşınmazları teminat göstererek kredi kullanmaya başladı. Ancak açılan bir dava ve verilen karar ile taşınmazın devri hakkında iptal kararı çıktı. Bunun ardından ise banka kendilerine verilen teminatın ortadan kalkması nedeniyle alacaklarının tahsili için işlem başlattı.


YÖK, EĞİTİM-ÖĞRETİMİN AKSAMAMASI KONUSUNDA UYARDI

Yaşanan bu gelişmenin ardından YÖK üniversite ile temasa geçerek eğitim-öğretimin aksamamasını istedi. Üniversite ise böyle bir durumun söz konusu olmadığı bilgisini verdi.


ÜNİVERSİTE HESAPLARINA HACİZ GELDİ

İlerleyen süreçte İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 Sayılı Kararıyla üniversitenin banka hesaplarına haciz konuldu.


YÖK YAZILI BİLGİ İSTEDİ

Yaşanan gelişmelerin ardından YÖK, üniversite yönetiminden, eğitim-öğretimin yaşanan mali sıkıntı dolayısıyla aksatılmaması için yapılan planlamalara ilişkin bilgi istedi.


FATURALAR, MAAŞLAR, BURSLAR ÖDENMEDİ

Konuya ilişkin olarak İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörlüğünün 12.12.2019 tarihli cevap içeren yazısında; üniversitelerinde çalışmakta olan akademik ve idari personelin Ekim ve Kasım ayı maaşlarının ödenemediği, en düşük ücret alan personellerden başlanarak ancak cüzi bir ödeme yapılabildiği; burslu öğrencilerin Kasım ayı burslarının yatırılamadığı, Aralık ayında da burs ödemesi yapılamayacağı niversitenin eğitim - öğretim faaliyetleri açısından gerekli olan alt yapı imkanlarına ilişkin ödemelerde aksamalar oluştuğu, bu bağlamda elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarının ödenemediği; ayrıca ödeme tarihleri gecen borçlar nedeniyle fiili haciz işlemlerinin başlatıldığı; mevcut durumun devamı halinde eğitim -öğretimin aksamasının kaçınılmaz olduğu bildirildi.


MARMARA ÜNİVERSİTESİ'NE DEVREDİLDİ

Yaşanan bu gelişmeler üzerine üniversite garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devredildi.


BORÇ BATAĞI

Üniversitenin mali durumuna yönelik yapılan çalışmada ise şu bilgilere ulaşıldı:


-Üniversitenin 2014/2015-2018/2019 döneminde yürüttüğü esas faaliyetinden dolayı toplam 211.114.487,00 TL (ortalama yıllık 42.222.897,40.- TL) zarar ettiği,


-Üniversitenin Hazinesinden devredilen Dragos'daki Halk Bankası'ndan kullandığı kredinin teminatını oluşturan taşınmazın Danıştay kararı gereği büyük bir kısmının Üniversitenin mülkiyetinden çıkması nedeni ile Halk Bankası tarafından üniversitenin var olan tüm taşınmazlarına ipotek, Banka hesaplarına haciz konulduğu,


-Üniversitenin 15.06.2020 tarihi itibariyle vadesi geçmiş dönem borç toplamının 512.798.000,00- TL olarak gerçekleştiği, söz konusu borcun 477.200.000.- TL'nin Banka borcu, 3.785.000,00- TL'nin Nisan-Mayıs aylarına ait ödenemeyen maaş ödemesi olduğu, geri kalan kısmın büyük ölçüde firma ve SGK prim borçlarından oluştuğu,


-Haziran-Ağustos 2020 dönemine ilişkin olarak, üniversitenin gelir-gider dengesinin 29.315.000,00.- TL açık verdiği, söz konusu dönemde aylık ortalama gelirin 95.000,00 TL olarak gerçekleşmesi öngörülürken, aylık ortalama gider öngörüsünün 9.771.666,67 TL olduğu, dolayısıyla aylık ortalama gelir açığının 9.676.666,67 TL olarak gerçekleşeceği, önceki yıllardaki ortalama yıllık zararının 42.222.897,40.- TL olduğu değerlendirildiğinde, üniversitenin söz konusu durumunun dönemsel olmadığı ve süreklilik arz ettiği,


-Üniversitenin, 31.05.2020 tarihi itibariyle hazır değerleri de dikkate alındığında bile geçmiş dönemlere ilişkin yükümlülüklerini ve izleyen aylarda/yıllarda ortaya çıkacak gelir açığını karşılama kabiliyetinin bulunmadığı,


-Haziran-Ağustos 2020 dönemi içinüniversitenin 29.315.000,00.-TL acil nakit ihtiyacının olacağı,tespit edilerek Yüksel Öğretim Kuruluna bildirilmiş ve yine Garantör üniversite Marmara Üniversitesi'nce Yüksek öğretim Kuruluna iletilen resmi mali verilerin, bilgilerin ve değerlendirmelerin başta öğrenciler olmak üzere akademik ve idari personelin, alacaklı kamu ve özel diğer hizmet sağlayıcılarının mağduriyetine daha fazla yol açmaması için Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yürütülecek işleme esas alınması gerektiği ifade edilmiştir.


FAALİYET İZNİ KALDIRILMASI TAVSİYE EDİLDİ

Yapılan araştırmalar neticesinde garantör üniversitenin de ilettiği bilgi ve belgeler ışığında üniversitenin faaliyet iznin kaldırılması tavsiye edildi.


CUMHURBAŞKANI KARARI İLE FAALİYET İZNİ KALDIRILDI

YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına söz konusu bilgi ve belgeler ile tavsiye kararı iletildi. Bunu üzerine Cumurbaşkanlığı kararı ile üniversitenin faaliyet izni kaldırıldı.

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.