İstanbul'a 'hızlanan fay' uyarısı! Her an bir deprem olabilir'

İstanbul'a 'hızlanan fay' uyarısı! Her an bir deprem olabilir'

Prof. Dr. Osman Bektaş, olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamada bulundu. Bektaş, 'Batı-Orta Marmara'da hızlanan creep şeklindeki fay hareketine dikkat çekti.

Beklenen Marmara depremine ilişkin yeni bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'da beklenen deprem iddialarıyla ilgili çarpıcı bir değerlendirmede bulundu ve hızlanan fay tehlikesine dikkat çekti.

Bektaş; ''Batı-Orta Marmara'da hızlanan creep şeklindeki fay hareketi Kumburgaz doğusundaki kilitli Adalar Fayı veya batıda Kilitli Ganos Fayı üzerinde San Andreas Fayında olduğu gibi stres artışına neden olduğundan deprem tehlikeside o ölçüde artmaktadır.'' dedi.

 

İşte Prof. Osman Bektaş'ın O Açıklamaları:

 

'Batı-Orta Marmara'da fay sürünmesi (creep) hızlanarak Anadolu-Avrasya Levhaları arasındaki hareket hızına ulaşmıştır (2-3 cm/ yıl;Uchida ve diğ.219). Benzer şekilde fay hızlanması Becker ve diğ. 2023 tarafından verilmiştir.

Batı-Orta Marmarada hızlanan creep şeklindeki fay hareketi Kumburgaz doğusundaki kilitli Adalar Fayı veya batıda Kilitli Ganos Fayı üzerinde San Andreas Fayında olduğu gibi stres artışına neden olduğundan deprem tehlikesi de o ölçüde artmaktadır.

 

HIZLANAN FAY


Batı-Orta Marmara'da creep bölgesinde fay hareketinin hızlanması o bölgede fayın kilitli olmadığı, büyük bir deprem beklenmediğini ima eder. Ancak bu hızlanmaya bağlı oluşan stres transferi bitişikteki kilitli bölgelere aktarılır ve deprem enerjisi üretimi başlar.'


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.