İstanbul’da bir günde 438 semt pazarı açıldı

İstanbul’da bir günde 438 semt pazarı açıldı

Normal koşullarda cumartesi günleri sadece 60 semt pazarının açık tutulduğu İstanbul’da 438 pazarın hizmet vermesi, meyve ve sebze zayiatını da artırdı. Hallere ürün girişi azalmasına rağmen zayiat 160 tona çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamaya göre, alınan kapanma kararları kapsamında semt pazarlarının hafta içi faaliyet göstermesi yasaklandı. Bu nedenle haftanın yalnızca cumartesi günü semt pazarları açık tutuldu. Kapanma öncesi cumartesi günleri kurulan pazar sayısı sadece 60 iken bugün 438’e yükseldi. Semt pazarlarının ürün tedarikini sağlayan meyve ve sebze hallerinde de yoğunluk yaşandı. Günlük ortalama çöpe giden ürün miktarı 90 ton arttı. 

Konuyla ilgili bilgi veren İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Ahmet Atalık, semt pazarlarına getirilen kısıtlamanın hem çiftçi hem de İstanbullu açısından olumsuz yönleri olduğunu aktararak, “Normal dönemde 70 ton olan zayiat bugün 160 tona çıktı” dedi.

Semt pazarlarının hafta içi faaliyet gösterememesinin çiftçinin elindeki ürünün bozulmasına sebep olacağını belirten Ahmet Atalık, İstanbul’da tüketilen meyve ve sebzenin yüzde 80 oranında semt pazarlarından karşıladığına dikkati çekti.

 

pazar-001.JPG

Geçen yıl ulusal basına da yansıyan hal yoğunluk haberlerini hatırlatan Ahmet Atalık, önceki yıl hale giriş çıkış yapan araç sayısının bu yıl 10 bin 902’ye çıktığını söyledi. Buna rağmen önceden yapılan hal düzenlemeleri sebebiyle bir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyen Atalık, “Pazar kısıtlamalarının hallerde ciddi bir yoğunluğa sebep olmaması için uğraş veriyoruz. Asıl yoğunluğu bayram sonrası yaşayacağız. O gün halde sabahlayacağız, büyük bir sınav vereceğiz” ifadesini kullandı. 

“Her kısıtlama çiftçiyi olumsuz etkiliyor”

Haftanın bir günü pazar kurulması kararının bu ürünlerin tazeliğini kaybetmesi ve bozulmasına da neden olacağını söyleyen Atalık, “Her kısıtlama çiftçiyi olumsuz etkiliyor, İstanbulluyu taze meyve ve sebzeden mahrum ediyor. Tam bahar döneminde çiftçinin elindeki ürünü bekletmesi, hal satışlarının hafta içi durgunluk göstermesi meyve sebze zayiatını artırdı” değerlendirmesinde bulundu. 

Ataşehir ve Bayrampaşa hallerine ürün girişinin de bu dönemde 10 bin ton azaldığını sözlerine ekleyen Atalık, buna rağmen normal şartlarda 70 ton olan meyve ve sebze zayiatını günlük 160 tona çıktığını aktardı. Meyve ve sebze ürünlerinin yalnızca market eliyle satışa sunulmasını doğru bulmayan Atalık, “Pazarcı esnafı stok bulundurmaz, ürünü taze taze satışa sunar, kapalı alan olan marketler açıkken, pazarlar hafta içi kapalı. Biz pazarlar kısıtlanmasın istiyoruz, çiftçinin ürünü elinde kalmasın, bekleyip bozulmasın” şeklinde konuştu.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.