İstanbul'daki Kudüs zirvesinde tarihi karar açıklandı

İstanbul'daki Kudüs zirvesinde tarihi karar açıklandı

İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda Doğu Kudüs Filistin Devleti'nin başkenti ilan edildi.

İslam ülkeleri İsrail'in işgal altındaki kentin Filistin'in başkenti ilan edilmesi için dünyadaki tüm ülkelere çağrıda da bulundu. Bildiride ayrıca, "ABD (Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından) geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" ifadesi de yer aldı.

-"TARİHİ BİR KARAR"-

Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, bu gelişmeyle ilgili şu yorumu yaptı:

"Tarihi bir karar ve tarihi bir dönüm noktası. Birçok ülkenin üzerine düşen görev var. Filistin'i tanımamış birçok ülke var dünyada. Filistin’in kalkınması için İslam ülkelerinin somut şekilde harekete geçmesi ve tamamen kabul edilecek. Filistin devleti için eylemlerde bulunması gerekebilir.

Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ağırlığının artacağını söylemek yanlış olmayacak. Bugün 13 Aralık, son derece süratli şekilde bu zirve düzenlenebildi. Söz konusu Arap dünyası, İslam dünyası olduğunda birlik ve beraberlik gerektiren durumlarda bu kadar hızlı davranılmıyor maalesef.

Ama Türkiye'nin bu çağrısına hemen yanıt verilmesi, sadece 1 hafta aradan sonra toplanıyor olması çok önemli bir mesaj. Bir dönüm noktasının eşiğinde olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır."

ÇELİKKOL: EĞER AVRUPA DEVLETLERİ ADIM ATARSA...

Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Kudüs için alınacak tarihi kararı şu sözlerle değerlendirdi:

"Bu uluslararası hukuka da uygun. Bugüne kadar BM kararlarına da uygun. Biliyorsunuz 1988 yılında ilan edilen Filistin devleti zaten 1967 savaşından önceki sınırlar içerisinde ilan edilmiştir. Doğu Kudüs de bunun bir parçasıdır. Harem-i Şerif Doğu Kudüs'tedir. Bu karar bunlara cevap verecek bir karar olacak.

Madem ki İsrail Kudüs'ün statüsünü değiştirme yönünde adımlar atmak istiyor, şimdi beklentiler tabi uluslararası toplumun Kudüs'ün statüsü noktasındaki, BM kararının teyit edilmesi. Ve buranın iki devletli çözüm çerçevesinde kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasını tanıması şeklinde. Bu gayet normal. Biliyorsunuz İsrail Başbakanı Netenyahu Brüksel'deyken AB Dış İlişkiler Temsilcisi de bu yönde bir açıklama yapmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri engelleyecektir. Ama Avrupa devletleri adım atabilirler. Bugün Filistin'i tanıyan devlet sayısı İsrail'i tanıyan devlet sayısından fazladır. Avrupa devletleri Filistin devletini tanıma yönünde adım atabilseler, mevcut statükoyu değiştirme noktasında İsrail ve ABD'nin adımının geriye çevrilmesi konusunda büyük katkı yapmış olacaklardır.

ÖZÜLKER: UYGULANMASI ÖNEMLİ

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker de alınacak kararın ardından uygulamanın daha önemli olduğunu aktardı. Özülker'in değerlendirmeleri şöyle:

"İslam İşbirliği Örgütü bugüne kadar hep bir numaralı gündem maddesi olarak Kudüs'ün üzerine eğilmiş ve bugüne kadar hiçbir şey yapmamıştır aslında. Şimdi bugün çıkacak olan karar da eğer birleşmiş ve ortak bir hareketi getirecek şekilde gerçekleştirilir ise BM genel kuruluna 57 ülkenin birden gitmesi, bir 57 ülke daha mutlaka bulursunuz. Ve bu ABD'yi zora sokar.

Gerçek anlamda bu cesarete sahip kaç ülke var? Araplar kendi aralarında anlaşmış durumdalar mı? Karar iyi ama bunun uygulamasını görmek lazım. Uygulanması konusunda pek iyimser değilim."

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.