Skandal! Türk Dil Kurumuna göre İsrail’in başkenti Kudüs

Skandal! Türk Dil Kurumuna göre İsrail’in başkenti Kudüs

Amerika Birleşik Devleti’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesinin ardından karara büyük tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu karara Türkiye’de ise e büyük tepki Ak Parti hükümetinden geldi. İşte haberin ayrıntıları;

ABD’nin skandal Kudüs kararının ardından dünya genelinde bir çok ülkede protestolar başladı ve Donald Trump’ın bu kararı eleştirildi. Türkiye’de ise 81 ilde Kudüs temalı mitingler düzenlendi.

Genelde milletvekili maaşlarının artırılması konusunda ortak bir tavır sergileyen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan bütün siyasi partiler Kudüs konusunda da ortak bir tavır sergiledi ve ABD’nin bu kararını yok saydı.

ABD’nin bu skandal kararına en fazla tepki AK Parti iktidarından gelse de Mavi Marmara anlaşmasında İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün kabul edildiğinin ortaya çıkmasının ardından benzer bir durum da Türkçe Sözlük’te yaşandı.

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından 2011 yılında basılan Türkçe Sözlük’te İsrail’in başkenti olarak “Tel Aviv (Kudüs)” kabul ediliyor. Aynı kitapta Kudüs İsrail ile birlikte Filistin’in de başkenti olarak kabul ediliyor.

İstanbul'daki Kudüs zirvesinde tarihi karar açıklandı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'in sosyal medyada yaptığı paylaşıma göre Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden tek devlet kurumu TDK de değil. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Şubat 2015’te “Ülke Künyesi” başlıklı bölümde İsrail’in başkentinin “Kudüs” olarak yazıldığı ortaya çıktı. Aynı bölümde Mart 2015’te ise “Kudüs” ibaresinin kaldırıldığı görülüyor. CHP’li Eren Erdem de Mavi Marmara ile ilgili İsrail ile yapılan anlaşmada İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün kabul edildiğini iddia etmişti.

tdk-001.jpg

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.