İstanbullular dikkat! Uzmanlar kar yağışı için tarih verdi

İstanbullular dikkat! Uzmanlar kar yağışı için tarih verdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 28 Kasım Pazartesi gününe ait İstanbul hava durumu raporunu paylaştı. Uzmanlar da İstanbul için kar yağışı tarihi verdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 28 Kasım Pazartesi gününe ait İstanbul hava durumu raporunu paylaştı. Yapılan değerlendirmelere göre; İstanbul’da havanın parçalı ve yer yer çok bulutlu, batı kesimlerinin (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra Edirne ile Kırklareli ve Tekirdağ'ın batı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

 

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

 

Yağışların öğle saatlerinden sonra Edirne ile Kırklareli ve Tekirdağ'ın batı kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak şeklinde olması beklendiğinden sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

 

İSTANBUL O TARİHTE BEYAZA BÜRÜNECEK!

 

Uzmanlar İstanbul için kar tarihi verdi. Uzmanlar İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir gibi yerlerin ocak ayında yoğun kar yağışı etkisi altında olacağını belirtiyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, yaptığı değerlendirmede Aralık'ın 10-15'i arasında ilk ciddi kış provası yapılacağını aktardı.

 

Bozkurt sözlerine şu şekilde devam etti:

 

"Aralık'ın 20'sinden sonra özellikle yılbaşından itibaren 2022-2023 La Nina kışı tam olarak etkisini yansıtmaya başlayacak ve ocak ayında da çok ciddi anlamda yoğun ve etkili kar yağışları bekliyoruz.

Bu yoğun kar yağışı en fazla Marmara bölgesini etkileyecek. İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir gibi yerler etkilenecek."

 

LA NİNA ETKİSİ

 

2022-2023 kış mevsiminin sert geçeceğini vurgulayan uzmanlar, şehir merkezlerine kar yağışının 10-15 Aralık gibi başlayacağını olacağını öngörüyor. Ayrıca La Nina kışı ile birlikte gece ve gündüz sıcaklıkları arasında 20 derecelik sert sıcaklık farklarının yaşanacağı belirtiliyor.

 

LA NİNA NEDİR?

 

La Niña, daha geniş El Niño-Güney Salınımı iklim modelinin bir parçası olarak El Niño'nun daha soğuk karşılığı olan okyanus ve atmosferik bir fenomendir. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir.

Pasifik üzerinde bulunan basınç sistemlerine etki eden La Nina, Türkiye üzerinde direkt etki gösteremez fakat Pasifik üzerinde gösterdiği etki dolaylı yoldan Türkiye'yi de etkisi altına alır. La Nina kuvvetlendiği zaman dünya soğuma evresine giriyor ve buzul miktarları artıyor. La Nina döneminde sıcak sular Asya kıtasına doğru giderken, ABD ve diğer bölgelerde hava soğumaktadır.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.