İstanbul’un dünyaya açılan yeni kapısı Galataport 2020’de açılacak

İstanbul’un dünyaya açılan yeni kapısı Galataport 2020’de açılacak

Galataport'a ilk gemi 2020 Nisan'ında gelecek, Galataport'un yapımını hangi şirket grubu üstlendi, rakamlarla Galataport, Galataport nedir?

İstanbul'un ve Türkiye'nin en büyük cruise alanlarından biri olacak ola Galataport İstanbul 2020 yılının bahar aylarında hizmete sunulacak. Projenin tamamı ise 2020’nin sonlarında hizmete açılacak. Galataport’tan turizm anlamında beklentiler çok büyük, 2.5 milyon turistin geleceği öngörülüyor şimdiden.

galataport1-min-001.jpg

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu; "Ortalama 4 bin yolcudan 500 gemi geldiğini hesapladığımızda 2 milyon turist yapar. Bizim hedefimiz bir milyondu. Tabii siz o 2 milyon yolcuyu sadece 2 milyon olarak görmeyin. 2 milyon kişi her yıl 2 milyon kişiyi daha reklam ve konaklama için size getirecektir."

Galataport sadece bir “cruise limanı” olmayacak. Galataport aslında tam bir turizm kompleksi.

galataport3-min.jpg

Bakan Ersoy’a göre; Galataport’a gelen insanlar, limanı hub port (ana liman) olarak da kullanacakları için İstanbul'da da çok ciddi harcama yapacak.

Ayrıca gemilerin olmadığı dönemde, açılıp kapanan duvar sistemi sayesinde limanın halka açık olacak, dünyaya örnek olan proje 2021 yılı itibariyle tam kapasiteli şekilde hizmete girecek.

galataport4-min.jpg

GALATAPORT NEDİR? HANGİ ŞİRKET YAPIMINI ÜSTLENDİ?

Karaköy'de yaklaşık 200 yıldır erişime kapalı olan Karaköy sahil şeridinde inşa edilen Galataport, kültür-sanat merkezleri, dünya standartlarında bir kruvaziyer terminali, otel, farklı çeşitli markalar, kafeler, restoranlar, ofis alanlarının yer alacağı bir alan olarak planlandı.

Yeni terminal, dünyada ilk kez uygulanacak bir proje ile zemin altında kurgulanırken, kruvaziyer gemilerinin ihtiyacı doğrultusunda yapılan planlamayla İstanbul’un gemi turizm potansiyeline ciddi bir katkıda bulunması bekleniyor.

galataport5-min.jpg

Terminale, yüksek sayıda yolcuya uygun pasaport kontuarı, check-in alanları ve bekleme salonları eklenerek, dünyanın en büyük gemilerine hizmet verebilecek kapasiteye ve ana liman fonksiyonuna sahip bir liman inşa ediliyor.

1.2 km sahil şeridinde yer alan Galataport, bir zamanlar İstanbul’un ticaret merkezi olan Karaköy’e eski ruhunu tekrar kazandıracak. Projenin en önemli biri de kruvaziyer limanı. Yeni terminal, dünyada ilk kez uygulanacak bir teknik ile zemin altında toplam 29.000 m2’de kurgulanıyor. İlk gemi, 5 Nisan 2020’de Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı’na demir atacak, şehir ve ülke turizminde yeni bir sayfa açılacak.

galataport7-min.jpg

Projenin içinde Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ve yenilenen İstanbul Modern olmak üzere 2 tane de müze yer alacak.

Projeyi, Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığı üstlendi. Şirketlere finansman sağlayan kuruluşlar ise Yapı Kredi Bankası, Garanti BBVA, İş Bankası, Ziraat Bankası, TSKB ve Finansbank.

galataport9.jpg

Ayrıca, proje bünyesinde tarihi binaların restore edilmesi ile geliştirilen 177 odalı Peninsula İstanbul da yer alıyor. 1928’de kurulan ve dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda bulunan Hong Kong menşeili Peninsula Grubu, adıyla örtüşen bir şekilde İstanbul’da tarihi yarımadanın tam karşısında yeni otelini açacak.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk proje için “Ustalık dönemi eserimiz” diyor.

RAKAMLARLA GALATAPORT

galataport2-min.jpg

Galataport İstanbul, kültür-sanattan gastronomiye, turizmden alışverişe kadar pek çok farklı fonksiyona sahip olacak. Mağaza ve yeme-içme birimleri için ayrılan kiralanabilir alan toplamı yaklaşık 52 bin m2’dir. Ofis alanları ise, tarih boyunca finans, sigorta ve bankacılık merkezi olmuş bu bölgede yaklaşık 43 bin m2’lik kiralanabilir alana sahip.

galataport6-min.jpg

Projenin en önemli faydalarından biri de kruvaziyer limanının, kafe ve restoranların, ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapacak mağazaların ve otelin açılmasıyla birlikte yaklaşık 5 bin kişiye istihdam imkanı sağlaması.

galataport8-min.jpg

Kültür-sanat alanları, ofisleri, mağazaları, oteli, yaşam alanları, restoranları, kafeleri ve tarih dokusuyla tamamen kendine özgü ve tek olan Galataport İstanbul, yaklaşık 400 bin metrekareye yayılıyor ve yılda 7 milyonu yabancı turist olmak üzere 25 milyon kişiyi ağırlayacak.

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.