İşte benzinin en 'ucuz' ve en 'pahalı' olduğu iller

İşte benzinin en 'ucuz' ve en 'pahalı' olduğu iller

Türkiye’nin en ucuzu benzinini İstanbul Anadolu yakası tüketirken Avrupa yakasında fiyat daha pahalı. En ucuz benzin fiyatı olan İstanbul ile en pahalı benzinin satıldığı il arasındaki fiyat farkı yüzde 4 seviyesinde.

Benzinin litresine gelen 2 TL’lik son zamla birlikte İstanbul Anadolu Yakası'nda 36 TL’ye Avrupa Yakası'nda ise 36,05 TL’ye çıktı. Ancak halen Türkiye’nin en ucuz benzini İstanbul Anadolu Yakası'nda satılıyor.

Rafineriye olan yakınlık ve alternatif lojistik seçenekleri sayesinde İstanbul, Türkiye’nin en ucuz akaryakıtını tüketiyor. İstanbul’a kıyasla en pahalı benzinin satıldığı illerdeki fiyat farkı ise yüzde 4’lere ulaşıyor.

Türkiye’nin en pahalı benzinini ise sırasıyla 37,33 TL’yle Hakkari, 37,32 TL’yle Bitlis ve Muş ardından 37,30 kuruşla Siirt alıyor. Bu illeri 37,24 TL litre fiyatı ile Bingöl, Elazığ, Mardin ve Batman takip ediyor.

Son zam ile 18 ilde benzinin litresi 37 TL’nin üzerine çıkmış oldu. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller değil Isparta, Antalya ve Kütahya’da da benzin fiyatı 37 TL’nin üzerinde satılıyor.

Avrupa yakasına göre İstanbul Anadolu yakasında benzin 5 kuruş daha ucuz. Köprü geçiş ve taşıma maliyeti litre başına 5 kuruş fark yaratıyor. İstanbul ilçelerinde bile artık benzin fiyatlarında farklılıklar oluşuyor. Dört farklı akaryakıt şirketinin fiyatlarını incelediğimizde bazı istasyonlarda bu farkın litre başına 10 kuruşa kadar çıktığını görülüyor.

81 il içerisinde en pahalı mazot ve benzinin satıldığı 10’uncu il olan Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı’nda seçim öncesinde petrol bulunduğu açıklanmıştı.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mayıs ayında Tokat’ta düzenlenen AK Parti mitinginde “Çıktığı an traktörü çalıştırabilecek bir kabiliyeti var, gravitesi çok yüksek” demişti. Şırnak’ta motorinin litresi 25 Temmuz itibariyle 35,21 TL iken bugünden (24 Temmuz) itibaren geçerli olan 2 TL’lik zamla birlikte benzinin litre fiyatı ise 37,22 TL’ye çıktı.


Soylu o dönem bulunan petrol ile ilgili şunları söylemişti:

 

"Tayyip Erdoğan diyor ki bana o dağlarda sekeceksin. O dağdan o dağa, o dağdan o dağa. Benim evlatlarım yalnız kalmayacak. Gabar Dağı’nda petrol çıkıyor. Şimdi Amerika çıldırmaz mı, Avrupa çıldırmaz mı? Daha yeni başladı. Nasıl bir petrol olduğunu da söyleyeyim. Benzeri Suudi Arabistan'da da var. Çıktığı an traktörü çalıştırabilecek bir kabiliyeti var, gravitesi çok yüksek."


Siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:Halk TV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.