İşte en çok merak edilen iki ilde son durum

İşte en çok merak edilen iki ilde son durum

31 Mart seçimlerinin en çekişmeli geçeceği ve sonuçları bakımından siyasette önemli etkileri olacağı 2 ilde büyük bir mücadele var.

Türkiye’nin 2 büyük metropolünde kıyasıya bir yarış bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin en doğusundaki 2 önemli sınır şehri ise bir sınav vermeye hazırlanıyor.

Türkiye 31 Mart 2019 yerel seçimlerine yaklaşırken seçim atmosferi gittikçe ısınmaya başladı. Mahalli seçimlere ilk defa bu kadar kapsamlı bir ittifak ile giren siyasi partilerin alacağı sonuçlar ittifak ortaklığının ne kadar başarılı olup olmayacağını da ortaya koyacak.

Hükümette olan AK parti ile MHP’nin 15 Temmuz ruhu ile başlattıkları birliktelik birçok alanda olduğu gibi 31 Mart seçimlerinde de ittifak sorunsuz devam ediyor.

MHP’den ihraç edilen ve İYİ Partiyi kuran Meral Akşener ise CHP ile ittifak yaparak hem sol oyları hem de MHP’den ayrılan Ülkücü’lerin oylarına talip.

Her seçimde olduğu gibi bu seçimlerde merak edilen Büyükşehir Belediyeleri kimin kazanacağı. Özellikle 2 büyükşehir olan İstanbul ve Ankara, AK Parti ve CHP’nin üzerinde en çok çalıştıkları seçim bölgesi.

Batıda bu rekabet devam ederken, bunun yanı sıra doğuda da Kars ve Iğdır hem sınır şehirleri olması hem de HDP faktöründen dolayı önem verilen kent olarak ortaya çıkıyor. 

İSTANBUL’DAN CUMHURBAŞKANLIĞINA

İstanbul Büyükşehir Belediyesini CHP’den alan Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu AK Parti 25 yıldır yönettiği İstanbul’u kaybetmek istemiyor. İstanbul Belediye Başkanlığından Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına giden Recep Tayyip Erdoğan “İstanbul benim aşkım, İstanbul benim sevdam” diye tarif ettiği bir mega kent.

Ayrıca Ak Parti’nin, İstanbul’u kaybetmesiyle iktidarın da sorgulanmaya başlanacağını dile getiriliyor. Bu nedenle AK Parti İstanbul için en önemli isimlerden Binali Yıldırım’ı aday göstererek kenti elinde tutmak istiyor.

BİNALİ YILDIRIM’IN ETKİSİ OLACAK MI?

Peki TBMM Başkanlığını bırakıp belediye başkan adayı olan Binali Yıldırım’la İstanbul’da yeniden AK Parti kazanır mı?

Bundan önceki seçimlere ve oy oranlarına bakılırsa AK Parti seçimlere daha şanslı olarak giriyor. Ancak 2014 seçimlerini 7 puan farkla kazanan AK Parti bu farkın kapanmayacak bir fark olduğunu biliyor.

Böylece Ak Parti, MHP ile yapılan ittifak ve Binali Yıldırım gibi güçlü bir isimle İstanbul’da seçimi şansa bırakmamış oluyor.  

İMAMOĞLU VE İYİ PARTİ YETERLİ OLACAK MI?

CHP ise hiç beklenmedik bir isim ile seçimlere katılıyor. CHP ise İstanbul adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İYİ Parti ile ittifakla rakibinin oranını kapatarak seçimi kazanmak istiyor. Ancak CHP’nin ümitlendiği İYİ Parti’nin İstanbul’daki oy oranı bu farkı kapatmaya yeterli değil. Bu nedenle CHP aday çıkarmayan HDP’li seçmene çağrıda bulunuyor. CHP böylece aday göstermediği HDP seçmeninin oylarından dan oldukça ümitli.  

İSTANBUL’DA ANKETLER NE DİYOR?

Çeşitli anket şirketlerinin farklı farklı sonuçları nedeniyle, kamuoyunun anketlere olan itibarı da düştü.  Ancak genel anket sonuçlarında İstanbul’da Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki farkın 2 puana indiği anlaşılıyor.

CHP anketlerinde ise Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da 2 puan önde olduğu iddiası parti tabanını motive ediyor.

Seçim sonucu merak edilse de bilinen bir şey var ki, o da bu seçimlerde kim kazanırsa kazansın İstanbul Belediye Başkanlığından Cumhurbaşkanlığına bir yol gözükmüyor!

ANKARA’DA SEÇİM KIRAN KIRANA OLACAK

İstanbul kadar Anakara Belediye Başkanlığı seçimi de her iki partinin/ittifakın önem verdiği ve kıyasıya mücadelenin geçeceği bir mega kent.

Bu seçim CHP adayı Mansur Yavaş’ın 3. imtihanı olacak. Yavaş her zamankinden daha iddialı. Haksız da sayılmaz. Çünkü, yapılan birçok anketlerde Mansur Yavaş birkaç puan önde görülüyor.

Ankara’da, HDP’nin yine aday çıkarmaması CHP adayı Yavaş’ın şansını daha da arttırıyor. CHP’de bu seçime çok önem veriyor. CHP bu seçimle siyasetin ve bürokrasinin en önemli iki merkezinden birini almak için tüm alternatiflerini deniyor.

CHP, bir önceki seçimde neredeyse burun farkı ile kaybettiği Ankara Belediye Başkanlığını bu defa kaçırmak istemiyor. CHP, yakaladığı birkaç puanlık avantajı 31 Mart’ta kadar koruyabilecek mi?

1994-2017 yılları arasında Melih Gökçek’in Belediye başkanlığı yaptığı Ankara başkent olması ile de İktidar için önemli bir bölge.

AK Parti İstanbul gibi yaklaşık 25 yıl idare ettiği Ankara’yı tekrar kazanabilecek mi?

AK Parti yine çok önem verdiği başkent Ankara’da MHP ile yapılan Cumhur ittifakının adayı eski Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile seçimlere katılıyor.

Özhaseki’nin CHP adayı Yavaş karşısında başarılı olabilmesi biraz da MHP seçmenine bağlı olarak görülüyor. Mehmet Özhaseki Ankara’da MHP oylarının tamamını alabilirse aradaki farkı kapatabileceği iddia ediliyor.

Anket şirketlerinin Mansur Yavaş’ın 12 puan önde olduğu Ankara’da farkın şu anda 4 puana düştüğü söyleniyor.

Ak Parti adayı Özhaseki’nin iki puanlık bir artış sağlaması halinde oy oranları baş başa olacak. Bu da seçimlerde bir oy’un bile ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Ancak bu son değerlendirmelere rağmen, 31 Mart’a kadar çok şey değişebilir. Mansur Yavaş şu andaki oy oranını koruyabilirse Ankara’da muhalefet partisi Belediye Başkanlığını alacak görünüyor.  

Fakat gelen kulis haberlerinde, Mehmet Özhaseki’nin Yavaş ile arasındaki farkın gittikçe kapandığını iddia ediyor.

Bir ayda neler değişir izleyip göreceğiz.

ANALİZ HABER - SİYASETCAFE.COM 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.