İşte internetten bulaşan o hastalıklar!

İşte internetten bulaşan o hastalıklar!

İnternetten bulaşan hastalıklar nelerdir? Uz. Psikolog M. Bayram Ayaz açıkladı. İşte ayrıntılar;

İnternetin kitleler tarafından kullanılmaya başlamasından beri birçok hastalık yayıldı. Bu hastalıklara karşı daha savunmasız olan çocuklar ve gençler için önemli açıklamalar yapan Uz. Psikolog M. Bayram Ayaz, anne babaları uyardı.

Uz. Psikolog M. Bayram Ayaz, Sanal Bağımlılık isimli kitabında internetten bulaşan hastalıklarla ilgili önemli bilgilere yer verdi. Kitabından örnekler veren uzman psikolog Ayaz, internet ve teknoloji hastalıklarına karşı anne babalara tavsiyelerde bulundu.

shutterstock_231552043.jpg

EKRANLA BÜYÜYEN ÇOCUKLARIN ÖZGÜVEN SORUNU VAR

Çocukluktan itibaren ekranla büyüyen gençlerin benlik yapısında kayıplar gözleniyor. Bağımlılık düzeyinde kullanım insan iletişiminde kendine güven sorunlarına yol açıyor. Bunun başlıca nedenleri dijital ekranların tamamen kullanıcının güdümünde olmasıdır. Cihazlar insan gibi tepki veren, onaylayan ya da eleştirel mimiklere sahip değilken insan, gözü ve beden diliyle davranışları değerlendiren ve sözel ifadeleri ölçebilen özelliktedir. Bu sebeple saatlerce cihaz başında zaman geçiren bağımlı kişiler yüz yüze iletişimde zorlanırlar.

ÖZSAYGI EKSİKLİĞİ, KIRILGAN KİŞİLİK, KUŞKUCULUK

Yeni kuşak sosyal çevrede gözlem yaparak deneyim kazanmaya istekli değiller. Cep telefonu kullanarak sosyal medya paylaşım yapmakla bu boşluk dolabilir mi? Sosyal ağlarda kontrolün kendisinde olduğu sanal bir koza içinde olmak daha güven verici. Sosyal izolasyon ve yalnızlık onlar için daha az risk oluşturuyor. İlgi ve tercihlerinin bu yönde olması nedeniyle yetersiz özsaygı, kırılgan kişilik, kuşkuculuk gibi davranış ve tutumlara sık rastlanmaktadır.

DEPRESYON RİSKİ ARTIYOR

Sosyal medya kullanıcılarında depresyona yakalanma riski artmaktadır.
6 saatten fazla kullananların yüzde 83'ü,
4-6 saat kullananların yüzde 50'si,
2-4 saat kullananların yüzde 21'i,
1-2 saat kullananlarda yüzde 14'ü depresyonla birlikte yaşamaktadırlar.

YEME BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

İnternet bağımlılarının kendilerine özgü bir beslenme kültürü olduğu biliniyor. Kızartılmış soslu yiyecekler, cips, çikolata ve kolalı içecekler. Ayrıca ev yemekleri yerine paketlenmiş hazır gıdalara karşı daha istekli oldukları gözlenir. Oyun bağımlılığında buna benzer durumlar sık yaşanır. Yine bir başka araştırmaya göre internet kullanan gençlerin yüzde beşinde yeme bozukluğu tanısı konulmuştur. Yeme bozukluğu bilinen anlamda iştahsızlık değil. Klinik destek alacak düzeyde ilerlemiş bir boyut. Bununla birlikte yemek yeme ihmalinden dolayı kan şekeri düzensizlikleri görülüyor.

UYKU BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

İnternet bağımlılığı uyku bozukluğuyla da ilişkili. İnternet’te uzun süre çevrimiçi kalabilmek için kafein hapları kullanlar var. Uyku yoksunluğu, yorgunluk ve hatta bağışıklık sisteminin çökmesi gibi sorunlara neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, başta fiziksel sorunlar olmak üzere; kaslarda kireçlenme, sırt gerginliği ve göz yorgunluğu gibi yüksek bir risk oluşturabilir.

HAREKETSİZ ÇOCUKLARDA GELİŞİM SORUNLARI

Saatlerce televizyon ve bilgisayar karşısında hareketsiz oturan çocuklarda sağlıksız ve yetersiz bir beden gelişimi görülmektedir Bu çağın genç kuşağı geçmiş nesillere göre daha hareketsiz bir yaşam sürdürmektedir. Hareket yetersizliği gelişimsel gerilemenin yanında ruhsal sorunlara da yol açmaktadır.

ÇEVRİMİÇİ KALMAK İÇİN BANYO YAPMIYORLAR

Oyunda level kaçırma nedeniyle lavabo ihtiyacını gidermek için yerlerinden kalkamayan bağımlı çocukların sayısı artıyor. Özbakım becerilerinde azalma, kişisel hijyende zayıflama, çevrimiçi kalmak için banyo yapmama, boyun düzleşmesi, bel ve sırt ağrıları, göz kuruması, hareket azlığına bağlı kilo artışı, kilo kaybı, baş ağrısı, bilek ve parmak kas zedelenmesi bağımlıları bekleyen sorunların başında yer alıyor.

VÜCUDUN BİYOLOJİK SAATİNİ BOZUYOR

İnternet'e bağlı cihazların ekranlarından yayılan mavi ışığa aşırı oranda maruz kalmanın, uyku-uyanıklık döngüsünü bozarak uyku doyumunda sorunlara yol açıyor. Bu nedenle aşırı teknoloji kullanımı vücudun biyolojik saatini bozuyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.