İşte krizin gerçek yüzü Bir milyon işçi işten çıkarıldı

İşte krizin gerçek yüzü Bir milyon işçi işten çıkarıldı

2018 yılı Temmuz ayından bu yana, son altı aylık dönemde istihdam azalırken, 16 işkolunda en az 917 bin 576 işçi işten çıktı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından altı ayda bir açıklanan işkollarındaki işçi sayılarına ve sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistikler, Resmi Gazete’nin 31 Ocak 2019 tarihli sayısında yayımlanmıştı. Açıklanan istatistikler, krizin birçok işkolunda istihdamda azalmaya yol açtığını, patronların işten çıkarmalara başvurduğunu gösterdi.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Emek Merkezi ise, konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir açıklama yaptı. TKP tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, sendikal istatistiklerdeki bu durumun “kriz yok” denilen Türkiye'de önemli bir gerçeğe işaret ettiği vurgulandı. Verilere göre, 2018 yılı Temmuz ayından bu yana, yani son altı aylık dönemde istihdam azalırken, 16 işkolunda en az 917 bin 576 işçi işten çıktı.

İŞTEN ÇIKIŞLAR İNŞAAT, TURİZM VE METALDE YOĞUNLAŞTI

İşçi sayısı itibariyle sırasıyla inşaat, turizm ve metalde işten çıkışların yoğunlaştığı gözlenirken son altı aylık dönemde 20 işkolundan yalnızca 4’ünde istihdam artışı yaşandı. Tüm işkollarındaki işçi sayısı Temmuz ayından bugüne 710 bin azalmış durumda.

Patronların Ensesindeyiz Ağı'nda yer alan habere göre, işten çıkışların en yoğun yaşandığı işkolu, krizin en yoğun hissedildiği inşaat oldu. Son altı ayda en az 546 bin inşaat işçisi işini kaybetti. Bu sayı, inşaattaki istihdamın yüzde 30 düzeyinde azaldığını gösteriyor.

MEVSİMSEL ETKİLERİ AŞTI

İşçi çıkışlarının yoğun olarak yaşandığı bir başka işkolunun konaklama ve eğlence işleri olduğu belirtilen açıklamada, turizm sektöründeki iş hacminin dönemsel artış göstermesinden kaynaklı olarak, genelde Ocak istatistiklerinde istihdam düşüşünün yaşandığı vurgulandı. Ancak geçen yılın aynı döneminde (2017 Temmuz–2018 Ocak arası altı aylık dönemde) 79 bin kişinin işini kaybettiği işkolunda, bu dönemki düşüşün 154 bin kişiye ulaştığı ve mevsimsel etkileri aştığı belirtildi.

TKP Emek Merkezi ayrıca, Türkiye’de ihracatta başı çeken otomotiv sektörünün de içinde olduğu metal işkolunda 2018 yılında ihracat rekorları kırılırken istihdamın 60 bin kişinin üstünde daraldığına işaret etti.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.