İşte Millet İttifakı'nın protokolü

İşte Millet İttifakı'nın protokolü

4 parti anlaştı ve ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. İşte ayrıntılar;

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, ittifak protokolünü YSK’ye teslim etti. Protokolde demokrasi, hukukun üstünlüğü vurgusu yapıldı.

“Farklı yaşam tarzı ve siyasal görüşü olan toplumsal kesimlerin demokratik ilkeler etrafında sağlayacakları uzlaşmanın milletin ihtiyacı olan barış, huzur ve istikrarın ön şartı olduğu” vurgulanan protokolde, “Çünkü demokrasilerde ‘Seçim Yasası, yasaların anasıdır’ ve esasında bir uzlaşma rejimi olan demokrasinin en temel taşıdır” denildi. Bu işbirliğinin temel amacının “tuzak ve hileleri aşıp milli iradenin tecellisini sağlayarak, mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı güçlü Meclis’in olduğu, güçlü bir Türkiye’yi yaratmak” olduğu dile getirildi. İttifakın adı da beklenildiği gibi ‘Millet İttifakı’ olarak belirtildi.

Protokolde dikkat çeken konuların başında ise ittifak kuran 4 siyasi partinin “farklı çözüm yolları ve farklı dünya görüşlerini korudukları” vurgusu oldu. Protokolde, “Bizler, bugün ülkemizin içinde bulunduğu zor koşulların farkında olarak yüce milletimizin huzurunda, tüm vatandaşlarımızın şahitliğinde; toplumsal ayrışma ve kutuplaşmaya son verme, halkımızın özlediği huzur, kardeşlik ve güven ortamı içinde adil ve güvenli bir seçim yapılmasını sağlama adına bir araya geldik” denildi. Protokolde, “parlamenter sistem” ifadesi açık olarak yer almazken, “Ülkemiz siyasal sistemini bir an önce normalleştirme, rekabetçi demokratik siyasal zemini, tüm lazımeleri ile tekrar inşa etmek” ifadeleri kullanıldı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE ATIF

Sade bir dilin kullanıldığı protokolde ayrıca “hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığı ile tarafsızlığına” dikkat çekildi.

Basın özgürlüğüne de atıfta bulunulan protokoldeki, “Başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerin hakkıyla kullanılmasını sağlama ilkelerini hayata geçirmek üzere bir seçim işbirliği için bir araya geldik” ifadeleri dikkat çekti. Protokolde, 4 parti lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in imzası yer aldı.

Protokolün YSK’ye sunulmasının ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Seçime ‘Millet İttifakı’ adı altında girecekler kendi amblem ve listeleriyle oy pusulasında yer alacaktır. Demokrat Parti de, 24 Haziran milletvekilliği seçimlerinde adaylarını İYİ Parti listesinden gösterecektir. Böylece 4 siyasi parti işbirliği gerçekleşmiş olacak” dedi. Tezcan, gazetecilerin, iktidarın ittifak ile ilgili eleştirilerini sorması üzerine de “Millet İttifakı’ndaki siyasi partilerin amaçlarının yok edilen demokrasiyi yeniden kurmak olduğunu” kaydetti. Tezcan, “Kimseyle husumeti yoktur. Bu ittifak polemikleri artırmak için oluşturulmuş bir ittifak değildir” diye konuştu.

SP Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, “Partilerimizin değil, ülkemize ve milletimize yarayacak olan ittifakı gerçekleştirdik. 3 siyasi parti de özveride bulundu. Bütün farklılıkları muhafaza ederek; millet için Millet İttifakı yaptık” görüşünü dile getirirdi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum