İşte partilerin asgari ücret talepleri

İşte partilerin asgari ücret talepleri

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un 2021 asgari ücret zammının açıklanacağı tarihi vermesi ile birlikte siyasi partiler ve birçok işçi örgütü ücretin hangi seviyede olması konusunda tekliflerde bulundu.

 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2021 yılı asgari ücret görüşmelerine geçen cuma başlamıştı. Bir ay boyunca sürecek görüşmeler sonunda taraflar asgari ücret tekliflerini verecek ve ardından hükümet resmi rakamı açıklayacak.

 

ARALIK SONUNDA AÇIKLANACAK!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, "2019'da enflasyon yüzde 11'di. Biz 2020'de asgari ücreti 2943 Lira brüte çıkardık. Asgari ücrette gerçekleşen enflasyonun neredeyse 3 puan üzerinde bir iyileştirme yaptık. 18 yıllık dönemde 1.5 kat artış olmuş durumda. Aralık ayının sonuna kadar bütün tarafların sunumlarını dinleyecek ve bir karara aralık ayının sonunda açıklayacağız" dedi.

 

DİSK: Asgari ücret net 3 bin 800 lira olmalı

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2021 yılı asgari ücretinin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret tespit sürecinin Türkiye'nin en büyük ücret pazarlığı olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, asgari ücretin işçi sınıfının sınırlı bir kesimini değil, neredeyse tamamını ilgilendirdiğini belirtti.

Türkiye'de 10 milyon civarında işçinin, asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştığını ve asgari ücret artışının genel ücret artışlarını da etkilediğini ifade eden Çerkezoğlu, DİSK'in, asgari ücretin evrensel kabul görmüş kurallara ve ilkelere göre hesaplanmasını istediğini aktardı.

 

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

 


Cumhuriyet Halk Partisi de asgari ücret hakkındaki görüşünü kamuoyuyla paylaşarak miktarın 3 bin 100 liranın altında olmaması gerektiğinin altını çizdi.

 

Çalışanların yüzde 43'ünün asgari ücret ile geçindiğini belirten ana muhalefet partisi, bu maaşın bir taban ücret olmaktan çıkıp "temel geçim kaynağı" haline geldiğini açıkladı.

CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter paylaşımında asgari ücretin yoksulluk sınırının altında olmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, bu ücretin vergiden muaf olması gerektiğinin de altını çizdi.

 

EN CİMRİ İYİ PARTİ ÇIKTI


Geçen hafta asgari ücret konusunda partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Brüt asgari ücretin 3 bin liraya çıkarılmasını ve brüt kazancın tamamının çalışana ödenmesini önerdi.

Akşener, “İşverenimiz, çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın, gelir vergisini ve SGK primini, devlete değil çalışanına versin. Devletimiz de çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin” dedi.

 

HDP'NİN TEKLİFİ EN AZ 4 BİN TL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, asgari ücret görüşmelerine ilişkin partisinin İstanbul İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi.

“Sefalet değil insanca yaşayacak bir ücret asgari ücret net 4 bin TL olmalıdır” yazılı pankart asılan toplantı salonunda konuşan Köse, net 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücretin "sefalet ücreti düzeyinde" olduğunu ve temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak kaldığının altını çizdi.

 

Açlık sınırının 2 bin 500 lira, yoksulluk sınırının ise 8 bin 200 lira civarında olduğunu ifade eden Eş Genel Başkan, "İnsanca yaşayacak bir ücret almak, en temel insan hakkıdır. 2021 yılı için asgari ücret, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek, vergiden muaf tutularak belirlenmeli ve net 4 bin lira olmalıdır” dedi.

 

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.