İşte sümenaltı edilen sözleşme

İşte sümenaltı edilen sözleşme

Türkiye, madencilik alanında önemli yaptırım ve önlemler getiren İLO sözleşmesini 19 yıldır onaylamadı.

Türkiye, iş kazalarının yoğun biçimde yaşandığı madencilik alanında, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) sözleşmesini 19 yıldır onaylamadı. Sözleşme, maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiriyor.


Türkiye bugüne kadar Zimbabve dahil 28 ülkenin onayladığı, madencilik sektöründe önemli önlem ve yaptırımlar getiren 176 numaralı sözleşmeye duyarsız kaldı. Sözleşme imzalanırsa Türkiye'deki madenlerde, şu önlemlerin alınması zorunlu olacak:

* Yeraltındaki tüm kişilerin isimleri, madende kaldıkları sürece bilinecek ve bu konuda özel sitem kurulacak. Yeraltındaki iş yerlerinin tümünde iki adet çıkış bulunacak ve bu çıkışlar yüzeye ayrı ayrı çıkış noktalarından bağlanacak.

* İşçilerin maruz kalabileceği tehlikelerin tespit edilebilmesi için sürekli teftiş yapılacak. Madenlerde yangına ve yangının yayılması ile patlamalara karşı tespit ve mücadele tedbirleri alınacak.

* İşveren, her madende ayrı ayrı doğal afet ve acil müdahale planı hazırlayacak. İşveren riski kaynağında bertaraf etmek, güvenli çalışma sistemi oluşturmak ve kaza sonrası da işçinin tıbbi yardıma ulaşmasını sağlayacak

* İşveren kaza sonrasındaki sağlık ve kurtarma etkinliklerinin kalitesinden, hükümetler de kazaların etkili soruşturulması konusunda yükümlü olacak.

KARA LİSTEDEYİZ
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) geçen yıl Cenevre’de yaptığı toplantıda Türkiye'yi ''İşçi haklarına saygı duymayan ülkeler" listesine almıştı. Bu listede Türkiye dışında Pakistan, Kamboçya, Mısır ve İran'da bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.