İstiklal Şairi'nin maskı sergileniyor

İstiklal Şairi'nin maskı sergileniyor

Ankara İl Kültür Müdürlüğü ile Sebilürreşad dergisi iş birliğiyle hazırlanan Mehmet Akif Ersoy'un Şahsi Eşyaları Sergisi açıldı. Serginin en dikkat çeken parçaları arasında, Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün hemen ardından çıkarılan maskı yer alıyor.

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Sebilürreşad dergisi işbirliğiyle hazırladığı sergi, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde açıldı. Ersoy'un torunu Selma Argon, serginin açılışında yaptığı konuşmada, dedesinin doğruluğu, temizliği ve samimiyeti için sevildiğini söyledi.



Akif'in birlik ve beraberliğin önemine her zaman vurgu yaptığını belirten Argon, "Ta o günlerden sanki bugünleri anlatır. Gençler, birliğine sahip çıkmalı, marşına sahip çıkmalı. Herkesin bir ulusal marşı var ama bizimkinin ismi üzerindedir, İstiklal Marşı'dır, istiklalimizin ve istikbalimizin marşıdır." diye konuştu.

 


Sergide, Mehmet Akif'in Tacettin Dergahı'nda kaldığı sırada kullandığı eşyalar, hayatının çeşitli dönemine ait fotoğraflar, Safahat'ın ilk baskıları, tesbihi, gözlüğü, "Longines" marka saati, 30 Ağustos Zaferi'nin anısına TBMM tarafından verilen tüfeği yer alıyor.

Şairin İstiklal Marşı'nı yazdığı günlere şahitlik eden eşyalar da serginin dikkati çeken parçaları arasında bulunuyor. Mehmet Akif Ersoy'un "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım" dizelerini aydınlığında yazdığı gaz lambası, çayını demlediği semaver, dergahı ısıttığı ocak, sabunluğu, ibriği, Kur'an-ı Kerim okuduğu rahlenin yanı sıra ölümünün hemen ardından alınan maskı ilgi çekiyor.

Heykeltıraş Ratip Aşır Acudoğlu tarafından şairin vefat ettiği 1936'da alçıyla alınan yüzünün kalıbı, 85 yıl sonra ilk defa sergileniyor.

Uzun yıllar Acudoğlu'nun atölyesinde duran, heykeltıraşın ölümünden sonra eşi Fahrunisa Acudoğlu tarafından korunan ve 18 Kasım 1997'de Mehmet Akif Ersoy özel müzesine bağışlanan mask, serginin en kıymetli parçaları arasında yer alıyor.

Sergide yer alan toplam 68 kişisel eşya, Mart 2011'de Etnografya Müzesi'nden Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi'ne kalıcı sergilenmek üzere devredilen parçalardan oluşuyor.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.