İthal et ve hayvancılığın durumu

İthal et ve hayvancılığın durumu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı anlaşma ve açıklama ile birlikte Türkiye, Balkanlardan et ithal etme kararı aldı.

Et ithalatı ile gündeme gelen hayvancılık sektöründe ise durumu içler acısı halde. 1962 yılında Tarım ve Hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla kurulan Et ve Balık kurumu Türkiye’nin et ihtiyacını karşılayan hatta 1980 yılına kadar Ortadoğu’nun tek canlı hayvan tedarikçisi konumundaydı.

whatsapp-image-2017-11-06-at-16.42.39.jpeg

1990 yılında başlayan özelleştirme hamlesinin yanlış uygulamaları en çok Tarım ve Hayvancılığa zarar verdi. Dünya’daki uygulamaların aksine özelleştirmenin tarım ve hayvancılık kurumlarında yapılması sonucu, Et balık kurumu et ithal eden bir kurum haline geldi.

Bizlerde Siyasetcafe olarak besicilerin görüşlerine başvurarak yaşadıkları zorlukları dinledik.

whatsapp-image-2017-11-06-at-00.38.51.jpeg

Üç kuşaktan beri mandıra ve besicilik yapan ‘Nizam Et’ şirketinin işletmecisi Nizam Kara sektörde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Nizam Kara, çiftçinin zor durumda bırakıldığını, rekabet şansının ellerinden alındığını ifade ederek, “Saman ve arpa ithal ediyoruz  fiyat artışları yüksek, maliyet doğal olarak et fiyatlarına yansıyor. Çiftçiler mazotu 5 TL‘den alırken yat kullanıcılarına ise 1.4 TL’den mazot veriliyor. Devlet mazot ve diğer girdilerin fiyatlarını düşürmeli, hayvancılığı desteklemeli” diye konuştu.

Süt alım fiyatlarının devlet tarafından yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getiren Kara, “Süt üreticileri zarar ediyor, alım fiyatları yükseltilirse, doğuran hayvan sayısında artış olacak, erkek hayvanlar kesimlik olarak kalacaktır” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2017-11-06-at-00.38.50-(1).jpeg

ÜRETİM İÇİN KURULAN ET-BALIK KURUMU İTHALATÇI KURUM HALİNE GELDİ

‘Bilinçsiz ve yanlış politikalar sonucu üretici kurum ithalatçı oldu’ diyen Kara, “2010 yılından beri Et ve Balık kurumu ABD ve Avrupa’dan et ithalatı yapmaktadır. Diğer taraftan yerli üretici yüksek maliyetler altında ezilirken ithal et ile rekabet edemez hale gelmiştir. İthal et ile rekabet edemeyen et üreticileri iflaslar yaşamış, adeta Türk çiftçisi gözden çıkartılmıştır. Tarım ve hayvancılık politikamızın yeniden yapılanması gerekiyor. İthal et Türk çiftçisinin iflasını arttıracaktır” diye konuştu.

Siyasetcafe.com - Doğan Ay

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
46 Yorum