İYİ Parti paranın peşine düştü! Devlet’e dava açıyor

İYİ Parti paranın peşine düştü! Devlet’e dava açıyor

İYİ Parti Devlet’e dava açmaya hazırlanıyor. 24 Haziran seçimleri için hazineden yardım alamayan İYİ Parti partilere ödenen seçim yardımının yarısını almaya hak kazandığını iddia ederek para talebinde bulundu.

Hazine yardımı alamadığı için Devlet aleyhine alacak davası açmaya hazırlanan İYİ Parti’de para tahsilatı bu günlerde en önemli konulardan biri oldu.

 

Siyasi Partilerin Hazine’den aldıkları yardımlar Siyasi Partiler Kanunu’na göre “Kuruluş ve teşkilatlanmalarını tamamlayan” Kanunda belirtilen kriterlere uyan partilere yapılmaktadır.

Siyasi Partiler Kanunu; En son milletvekili seçimlerine katılmış ve genel barajı aşmış partilere Hazine’den oy oranları ile orantılı yardım yapmaya imkan tanıyor.

 

Bu yardım seçim dönemlerinde ikiye katlanıyor. Ocak 2018’de bu şartları uygun olan AK Parti, CHP, MHP ve HDP için Hazine’ye ödenek konuldu. 2018 yılı başında da bu ödemeler yapıldı. Ancak Eylül 2017’de kurulan İYİ Parti bu koşullara uygun olmadığı için Hazine yardımı alamadı.

 

Parayı tahsil etmek için dava açacak

 

İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen ise bu konuda şu iddiada bulunuyor: Eylül ayında kurulan İYİ Parti 24 Haziran seçimlerinde Meclis’e girerek bu yardımın Haziran-Aralık ayındaki kısmını almaya hak kazandı. Bunun için Cumhurbaşkanlığına, Maliye Bakanlığına hazine yardımının yüzde 50’sinin, yani seçimden sonraki 6 aylık kısmın ödenmesi için başvuru yapıldı. Başvurulara yasal süre içinde yanıt gelmedi. Ret anlamına gelen bu durum üzerine İYİ Parti İdare Mahkemesi’nde dava açma kararı aldı.

 

Davanın bu hafta içinde açılacağını söyleyen İYİ Parti’li Seymen’e göre, “Mahkeme yıllık hazine yardımı ocak ayında bütçeye konuldu. ‘O zaman sen hak kazanmamıştın. O nedenle alamazsın’ diyemez” dedi. Erken seçim için yapılan yardımın da yeni yılın bütçesinde olmamasına karşın ödendiğine dikkat çeken Seymen şöyle devam etti: “Birinci kısmı vermiyorsan da ocak ayında dağıttığın o paranın ikinci kısmını vermek zorundasın. Çünkü diğerlerine dağıttığını da bütçeye koymamıştın.”

İYİ Parti'nin şimdilik hak kazandığını düşündüğü yardımın küçük bir kısmı için pilot dava açacağı, Olumlu karar çıkması durumunda ise geri kalan yardımın tahsili için ayrıca dava açacağı öğrenildi.

 

siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.