İzmir depremini bilen Prof. Ercan, İstanbul depremi için tarih verdi

İzmir depremini bilen Prof. Ercan, İstanbul depremi için tarih verdi

Prof. Dr. Ahmet Ercan olası İstanbul depremi için tarih ve deprem büyüklüğü hakkında konuştu. Ercan, İzmir depremini 2 hafta önce haber vermişti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Övgün Ahmet Ercan yeni çıkan Korkma isimli kitabıyla deprem gerçeğini ve korunma kılavuzunu yazdı. Sözcü gazetesine konuşan Ercan, İstanbul'da beklenen büyük depremin olacağı tarihi açıkladı.

İZMİR DEPREMİNİ BİLMİŞTİ

Ahmet Ercan, İzmir depremini önceden tahmin etmesiyle ilgili "Ben de sadece yeri ile büyüklüğünü söylemiştim. Deprem olmadan 14 gün önce söyledim. Tam gün vermemiştim. Ancak oldu. Midilli (İzmir) depremini 10 yıldır, ayrıca son 1 yıldır uyarmıştım" dedi.

Kitapta şu anda deprem olabilecek öncelikli 33 yeri saydığını hatırlatan Ahmet Ercan, şöyle devam etti: "Adana, Sakarya Çukuru, Göller Bölgesi, Amasya-Merzifon, Varto, Denizli, Bingöl ile Hatay'ı vurguluyorum. Erzincan'ı yeniden vurguluyorum."

"2030 YILINDAN ÖNCE YIKICI BİR DEPREM BEKLEMİYORUM"

"2030 yılından önce herkes İstanbul veya Tekirdağ'da deprem beklerken şu anda Sakarya çukuru dediğimiz çukurda ki bu çukurun bir tarafı İzmit bir tarafı Bolu Tüneli'nin bulunduğu yerdir. Buradan 2030 yılından önce yıkıcı bir deprem bekliyorum ve bunu ilk kez söylüyorum."

"BİR TANESİ BİNGÖL, BİRİ SAKARYA"

"Marmara'da olan depremler 150 kilometreyi etkiler. Adapazarı, Düzce, Akyazı, Gölcük ve İzmit ile Bolu'yu da etkiler. İstanbul'da sarsılır ama güçlü etkilenmez. Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa iki yerde olur. Bir tanesi Bingöl, biri Sakarya çukuru."

"2045 ÖNCESİ ŞAŞIRTICI OLUR"

Kuzey Marmara'da beklenen en olası deprem hangisi sorusu için "Kuzey Marmara'nın yapabileceği en büyük deprem 7.3 tür. Hangi koşullarda yapar? 1999 depremi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu kez oradan başlayacak, Şarköy'e, Saroz'a kadar kıracak. Yassıada'nın bulunduğu kesimden başlayıp Şarköy'e kadar tek bir depremle kıracak olursa bu depremin büyüklüğü 7,3 olur. Bu deprem hem İstanbul'u hem Tekirdağ, hem Yalova'yı hem Karamürsel ve Gölcük'ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu'nun tozunu attırır."

"Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum. Deprem açıklamaları hava durumu verir gibi vırt zırt olmaz. Deprem kestirimlerinde değişim haftalık yıllık ya da beş yıllık değil 50 yüz yıllıktır. Her an deprem olabilir diyerek Marmara'da oturanların ruhsal durumu 22 yıldır bozuldu. Beklenen deprem bir türlü olmuyor? Neden? Oysa, beklenen Kuzey Marmara depremi için büyüklüğü, İstanbul kolu için M6,3 ile M6,7 arası, Tekirdağ kolu için M7,0-7,2 arasıdır. Bu depremler 2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur."

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.