İzmir'de 92 gözaltı, 15 yaralı

İzmir'de 92 gözaltı, 15 yaralı

İzmir'de düzenlenen Berkin Elvan eylemine polis müdahale etti.

İzmir'de çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısı ile Alsancak'ta toplanan binlerce kişi Berkin Elvan'in ölümü nedeniyle protesto yürüyüşü yaptı. Binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'na girmek isteyince polis gruba müdahele ederek boyalı su sıktı.

 

Alsancak Gündoğdu Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde saat 19.00 sıralarında toplanan protestocular hükümet aleyhine sloganlar attı. Yaklaşık 10 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'na doğru 'Berkin Elvan ölümsüzdür', 'Hükümet İstifa', 'Berkin'in katili hükümet' sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

 

Çevik kuvvet ekipleri de, TOMA araçlarıyla Cumhuriyet Meydanı girişinde önlem alıp, meydana girmek isteyen gruba engel oldu. Grubun önündekilerle polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. 

Bu sırada polis TOMA araçlarıyla grubun üzerine boyalı su sıktı. Protestocular da polise karşı havai fişek attı. Polisin grubu dağıtmak için müdahalesi devam ediyor. Protestocular arasında CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu'nun da olduğu görüldü.

KARŞILIKLI MÜDAHALE

 

Çevik kuvvet polisi Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyen göstericileri Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde durdurdu. TOMA araçları göstericilere boyalı su sıkarken, göstericiler de polise havai fişek attı. Arbede sırasında polis biber gazı da kullandı. Ancak polisin, müdürlerinin uyarısıyla biber gazı kapsüllerini yerden arttığı dikkat çekti. Göstericiler zaman zaman Alsancak yönüne doğru çekilirken, daha sonra yine Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşe geçti. Göstericiler arasında taş atanlar olurken, bazılarının da sopa taşıdığı görüldü. Atılan taşlar nedeniyle bazı araçlar ile işlerleri zarar gördü.

Öte yandan polis Alsancak’a girişleri Liman ve Basmane tarafından tamamen kesti. Kentin kalbindeki Alsancak, Çankaya bölgesine uzun süre araçlar giremedi. Bölgeden çıkmak isteyen araçlara ise izin verildi.

 

BARİKATLAR KURULDU

Talatpaşa Bulvarı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki 2. Kordon'da göstericilerle polis arasındaki çatışmalar uzun süre devam etti. Gösreticiler orta refüj otoparkındaki araçları yola çekip barikatlar kurdu. Bazı sokak başlarında da çöp konteynırları ve kaldırımlardan sökülen taşlar, çiçekliklerle barikatlar oluşturuldu. Zaman zaman da barikatlar ateşe verildi.

AMBULANSTA BİBER GAZI KONTROLU

Göstericiler caddede ilerleyen bir ambulansı da durdurup, içinde biber gazı kapsülü olup olmadığını kontrol ettikten sonra geçişine izin verdi. Yoğun biber gazı nedeniyle gaz maskesi bulunmayanlar zor anlar yaşadı. Olaylar süresince gözaltı yapmayan polis, ilerleyen saatlerde birçok göstericiyi gözaltına almaya başladı.

 

GÖZALTI SAYISI 92 OLDU

İstanbul'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almaya giderken başına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan için düzenlenen eylemde kent savaş alanına döndü. Gün boyu süren müdahalelerin ardından gözaltı sayısının 92'ye ulaştığı belirtildi.

POLİSLE GÖSTERİCİNİN İLGİNÇ TARTIŞMASI

Gözaltılar anında ismi öğrenilemeyen 55-60 yaşları arasındaki bir erkek protestocu ile polis arasında ilginç bir diyolog yaşandı. Diz çöken ve kolyesinin çekilip koparıldığını iddia eden gösterici ile polis arasında yaşanan 'kopattın', 'kopartmadım' diyaloğu çevrede bulunan vatandaşların da dikkatini çekti. Vatandaşlar polise tepki gösterirken, kolyesine bakmak için soyunan gösterici, kolyenin zarar görmediğini gördü. Ardından bu gösterici de gözaltına alınanlar arasına katıldı.

YARALI SAYISI 15

Gün boyu süren çatışmalarda 15 göstericinin yaralandığı öğrenildi. Vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden gaz kapsülleri ile yaralanan göstericiler çevreye yakın hastanelere ambulanslarla kaldırılıp tedaviye alındı. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı.

POLİS HAREKAT MERKEZİNE ÇEKİLDİ

Şehrin savaş alanına döndüğü kentte hayatta ilerleyen saatin de etkisiyle normale dönmeye başladı. Göstericilerin çoğu ayrılırken, bazı eylemcilerde çevreye dağıldı. Alsancak Cumhuriyet ve Gündoğdu Meydanları ile Kıbrıs Şehitleri, Talatpaşa ve Cumhuriyet Caddeleri'ni tutan poliste, harekat merkezine çekildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.