Jandarma sivilleşiyor

Jandarma sivilleşiyor

Jandarma Genel Komutanlığı'na sivil neşter vurulacak. Atama ve görevden almalarda tek yetkili İçişleri Bakanı olacak. Terfi, ödül, atamalar ve izinlerde ise ilin valisi söz sahibi olacak

Hükümet, AB ile müzakereler çerçevesinde uzun bir süredir gündeminde tuttuğu Jandarma'nın sivilleşmesine ilişkin düzenlemeyi raftan indiriyor. Adana'daki TIR olayıyla yeniden gündeme gelen Jandarma'nın yapısına ilişkin çalışmanın demokratikleşme paketi kapsamında ele alınacak. Düzenleme ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki subayların tüm atama yetkisi İçişleri Bakanı'na veriliyor.

 

Mevcut durumda Jandarma Genel Komutanı, generaller, bölge komutanları ile il jandarma alay komutanları müşterek kararname ile atanıyor. Bu düzenleme korunacak, ancak Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda değişiklik yapılarak albay dahil subayların atanmaları İçişleri Bakanı'nın onayıyla olacak. Astsubaylar, uzman jandarmalar ve sivil memurlar ise Jandarma Genel Komutanı'nın onayıyla atanacak. Emniyet ve asayiş görevi alacak olanların çalışma yerleri ise vali onayıyla belirlenecek. 


TEK YETKİ BAKANDA 


Düzenlemede İçişleri Bakanı ile mülki amirlerin görevden uzaklaştırma yetkileri genişletilecek. Jandarma Genel Komutanı'nın görevden uzaklaştırılması ya da kararın iptali İçişleri Bakanı'nın teklifi, Başbakanın onayı ile olacak. Jandarma Genel Komutanı dışında her rütbedeki personelin görevden uzaklaştırılması veya bu tedbirin kaldırılması İçişleri Bakanı kararı ile olacak. Mevcut uygulamada, suç türlerine göre kıta komutanı; Jandarma Genel Komutanı'nın uygun görmesi üzerine İçişleri Bakanı; ya da Jandarma Genel Komutanı işten el çektirebiliyor ya da görevden uzaklaştırabiliyor. Düzenlemeyle tek yetki İçişleri Bakanı'nda olacak. İl komutanlığında ise vali bu kararı verebilecek. İlçelerde ise kaymakamın kararı geçerli olacak. 

TERFİ-ATAMA VALİDE 


Düzenlemeyle getirilen yenilik mülki amirlere Jandarma değerlendirme yetkisi verilmesi olacak. İl ve merkez ilçe jandarma komutanları hakkında vali her yıl sonunda değerlendirme raporu yazacak. Terfi, ödül ve atamalar söz konusu raporlar dikkate alınarak yapılacak. İzinler de mülki amirlere bağlanıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda da Jandarma Genel Komutanlığı için yapılan değişikliklerin aynısı öngörülecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.