Japonya'daki ABD üssü, bir cinayetle daha gündemde

Japonya'daki ABD üssü, bir cinayetle daha gündemde

Japonya’da halkın uzun süredir rahatsız olduğu ve kaldırılmasını talep ettiği ABD üssü yine bir cinayetle gündeme geldi. Okinawa Adası’ndaki bir ABD’li asker, 44 yaşındaki kadını önce bıçakladı, sonra da intihar etti. 

Okinawa Adası’nda yaşayan halk, bölgede bulunan ABD üssünün kapatılması için talepte bulunmuş ancak yetkililer bu talebe olumlu bir yanıt vermemişti. Okinawa’da bulunan ABD üssü yine bir cinayetle gündeme geldi. ABD’li bir asker, 44 yaşındaki kadını bıçakladı ve daha sonra intihar etti. Bu olayın ardından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Halkın, referandumda ABD üssünün kaldırılmasına yönelik oy vermesine rağmen Japon hükümeti bu talepleri görmezden gelmiş ve ABD üssünün kaldırılmasına ilişkin herhangi bir karar almamıştı.

Okinawa Adası’nda hem çevre hem de güvenlik sorununa neden olan ABD üssü büyük bir skandalla daha çalkalanıyor.

ABD’li bir asker, apartman dairesinde 44 yaşındaki kadını bıçaklayarak öldürdü. Askerin bu cinayetten sonra intihar ettiği ise Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Bu olayın ardından ABD’nin konuyla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

Japonya Dışişleri Bakanı Takeo Akiba, ABD Büyükelçisi William Hagerty’i arayarak benzer durumların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. Hagerty’nin de Akiba’ya, yaşanan bu olaydan duyduğu ‘derin üzüntüsü’nü aktardığı bildirildi.

Pentagon ise bu konudaki sessizliğini koruyor.

Okinawa Adası, ülke topraklarının %1’inden daha az bir yüzölçümüne sahip olmasına karşın, Japonya’daki toplam 54 bin ABD askerinin yarısı bu bölgede bulunuyor. 

Ada halkı, ABD askerlerinin bölgede çevre ve güvenlik sorunlarına neden olduğunu belirterek üssün kapanmasını talep ediyor. Yapılan referandumda ABD üssü aleyhine sonuç çıkmasına rağmen Japon hükümetinden konuya ilişkin herhangi bir hamle gelmemişti.

OKINAWA'DA ABD'Lİ ASKERLERİN İLK CİNAYETİ DEĞİL!

2016 yılında yaşanan olayda, daha önce kayıp ilan edilen genç bir kadın, ABD'li bir asker tarafından önce boğulmuş sonra da bıçaklanarak öldürülmüştü. ABD'li askerin bu cinayeti neden işlediği ise kamuoyuna açıklanmamıştı.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.