Kalem ve fırçanın dansı

Kalem ve fırçanın dansı

Türk edebiyatının ustası Selim İleri'nin fırtınalı düzyazı serüveni ile Türk resminin ustı ressamı Ali Kotan'ın köpüğü, tablolara dönüştü. Kalem ve fırçanın buluşması, Folkart Galeri'deki, özel sergide gerçekleşiyor..

Folkart Gallery, yeni, iddialı bir sergiye evini yapıyor. Edebiyatın değerli ismi yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri'nin düzyazı serüveninden yansıyanlar ile usta ressam Ali Kotan'ın, İleri'den esinlendiği eserleri 3 yıl süren hazırlık aşamasının ardından ‘Gecenin Sirenleri’ sergisinde bir araya geliyor.

 

Serginin en değerli özelliklerinden biri, Ali İleri / Metin İleri'nin metinlerinden Ali Kotan'ın ; Selim İleri'nin de Ali Kotan'ın resimlerinden ilham alarak, etkilenmeyle yarattıkları ortak eserler. Sergide 85 eser yer alıyor. Ali Kotan'ın resimleri Selim İleri'ye; Selim İleri'nin metinleri ise Ali Kotan'a emanet edildi. İki usta isim, izole edilmiş eserlerde hissettiklerini, gördüklerini, algıladıklarını, kendi sanat dallarında eserleriyle yorumladılar. Sergi, kalem ve fırçanın ortak dansında, içi içine sığmayan, coşkulu bir hayal gücünün ortaklaşan yoğunluğunu ve saflığın, temizliğin dünyasını temsil ediyor.

 

 'Gece Sirenleri' isimli sergi, İzmir’de 18 Ekim 2019 tarihinde ziyarete açılacak. Serginin 19 Ocak 2020 tarihine kadar açık kalması planlanıyor. Sergi Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.

 

 

SELİM İLERİ KİMDİR?

1949'da İstanbul'da doğdu. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki Öğrenimini 1972'de yarım bıraktı. 1976'da Dostlukların Oğlu Günüy'le Sait Faik Hikaye Armağanını, 1977'de Her Gece Bodrum'la Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü aldı. Romanları ve öyküleriyle edebiyatın geniş yankılar uyandırdı. Yaşarken ve Ölürken (1981) Milliyet Sanat dergisince yılın romanı seçildi. Kırık Bir Aşk Hikâyesi adlı senaryosu 1982-83 mevsiminin en iyi senaryosu ödülüne layık görüldü. Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın (1991) Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü'nü aldı. 1997 yılında Allahaısmardılar Cumhuriyetçi oyunu 1997'de hem Afife Jale hem de Avni Dilligil Ödüllerini aldı. İleri'ye 1999 yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “televizyon” alanında Kültür-Sanat Ödülü verdi. Radyo yayınları yapıldı aynı yıl Dialog Medya Ödülü'nü aldı. 2001'de Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak yayımlandı ve 2002 Orhan Kemal Roman Armağanı'yla ödüllendirildi.

2005 yılında Aydın Doğan ödülünü aldı. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 2018 Tüyap Onur Yazarı seçildi. 2005 yılında İstanbul'un Sandık Odası adlı kitabında TYB'nin Hatıra-Gezi tarafından ödülünü, 2012'de ise Aydın Doğan ödülünü aldı. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 2018 Tüyap Onur Yazarı seçildi. 2005 yılında İstanbul ' TYB'nin Hatıra-Gezi adlı ödülünü seçtiği, Sandık Odası adlı kitabında, 2012'de Aydın Doğan ödülünü aldı. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 2018 Tüyap Onur Yazarı seçildi.

 

ALİ KOTAN KİMDİR?

1959'da Ankara'da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü'nü bitirdi. Bağımsız çizgisini koruyarak grupların başında kaldı. Ali Kotan'ın insanın tükenmezliği ve dayanışma gücü karakter anlamdaki resimlerinde formların anlatımcı bir ifadeyle insan ve ortak insanlık enerjisini dışa vurduğu gözlemlenir. Kotan, toplumsal dinamizmin etki alanlarını özgün bakışıyla ele alır. Şimdiye kadar 52 kişisel sergiye imzasını atan sanatçı, önemli bir bölüm yurtdışında olmak üzere 150'yi aşkın etkinliğe katıldı. Ali Kotan, 1986-1988 arası 7 ulusal ödüle layık görüldü.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.