Kalp ve damar hastalığına neden olan korona aşısı askıya alındı

Kalp ve damar hastalığına neden olan korona aşısı askıya alındı

Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs (Covid-19 ) aşısının kardiyovasküler (Kalp damar hastalığı) yan etkilerine dair yayımlanan raporlardan sonra İsveç ve Danimarka, genç yaş grupları için aşının kullanımını askıya aldı.

İsveç tarafından yapılan açıklamada, Moderna aşısına dair raporlarda aşılanmış gençler ve genç yetişkinler arasında miyokardit (Kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarının iltihaplanması) artışına işaret edilerek, 30 yaş altı kişilerde aşının kullanımının askıya alındığı bildirildi. 

Danimarka tarafından yapılan açıklamada ise, "ihtiyatlılık ilkesine" göre 18 yaşın altındaki kişilere Moderna aşısının kullanımını durdurma kararı alındığı belirtilerek, "Ön verilerde, Moderna ile aşı yapıldığında kalp kası iltihabı riskinin arttığına dair bir şüphe var" ifadelerine yer verildi.

Moderna sözcüsü ise miyokardit ve perikardit riskinin tipik hafif vakalar olduğu belirterek, bireylerin standart tedavi ve istirahatten sonra kısa sürede iyileşme eğilimine girdiğini belirtti.

ABD merkezli araştırmaya göre, 20 yaş altındaki genç erkeklerin Covid-19’a yakalandıktan sonra miyokardit ihtimali aşılanmışlara kıyasla 6 kat daha fazla olduğu bildirildi.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.