Kamışlı’da YPG ve rejim güçleri arasında çatışmalar dinmiyor daha da artması bekleniyor!

Kamışlı’da YPG ve rejim güçleri arasında çatışmalar dinmiyor daha da artması bekleniyor!

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke iline bağlı Kamışlı’da, rejim güçlerine bağlı Difa El-Vatani (Ulusal Güvenlik) silahlı milis gücün, terör örgütü YPG’ye ateş açması üzerine başlayan çatışmalar dinmiyor.

Rusya’nın araya girmesiyle son bulan çatışmalar tekrar şiddetlenirken, kentte ateşkes ikinci kez bozuldu. Tay Mahallesi’nde bir karargahı ele geçiren YPG’li teröristler ile rejim unsurları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte, Rusya’nın garantörlüğünde yeni bir anlaşma yapıldı. Anlaşma ile, rejim kuvvetleri, Tay mahallesinden tamamen çekilirken, Rusya ile YPG, Tay mahallesinde devriye attı. Siviller de evlerine geri döndü.

Uzmanlar Esed rejimi ile ABD destekli YPG/PKK'lı teröristler arasındaki çatışmaların artmasını bekliyor

Uzmanlar, terör örgütü YPG/PKK'nin ABD'den aldığı destekle Suriye'nin Kamışlı ilçesinde Esed rejimiyle yaşadığı gerginliği tırmandırdığına dikkati çekiyor.

SETA Dış Politika Araştırmacısı Acun, söz konusu çatışmaların beklenen bir şey olduğunu belirterek, YPG/PKK'nın amacının, rejim güçlerini Kamışlı ilçe merkezinden çıkarmak olduğunu söyledi.

Acun, "Zaman zaman gerginlik yaşanıyordu. Çatışmalar söz konusu oluyordu. Ama hep bir şekilde ateşkes sağlandı. Zaman içerisinde PKK'ya bağlı olan YPG'nin adım adım mahalleleri daha fazla ele geçirmeye başladığını gördük. Geçen yıl ciddi çatışmaların yaşandığına tanıklık etmiştik. Nitekim rejim, YPG'ye karşı ilk kez hava kuvvetlerini de kullanmıştı." dedi.

Acun, ABD'nin desteğini alan YPG/PKK'nın son dönemde rejime daha sert yaklaşmaya başladığına dikkati çekerek, "Özellikle de Biden'ın Amerika'da iktidara gelmesiyle birlikte PKK'nın rejime ve Rusya'ya yaklaşımında ciddi bir sertleşme oldu. ABD'nin kendilerine daha fazla destek vereceği anlayışıyla, terör örgütü, daha özgüvenli bir şekilde ve daha sert bir hareket tarzıyla rejime karşı harekete geçmiş durumdalar, diye düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

YPG/PKK'nın bu bağlamda rejim güçlerini Kamışlı'dan çıkartamaya yönelik hamleler içerisine girdiğini kaydeden Acun, "Son günlerde de bu çatışmaların fitilinin yeniden ateşlendiğini gördük. İki taraftan da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini gördük." diye konuştu.

Acun, Rusya'nın ara buluculuğunda bazı görüşmelerin yapıldığını hatırlatarak, "Nihayetinde PKK'nın temel amacı, rejimin kalan son unsurlarını, askeri birliklerini ve milis güçlerini bölgeden tamamen temizleyerek Kamışlı'nın kontrolünü tamamen ele geçirmek. PKK adına bu bölge çok önemli. Burada çok ciddi bir nüfus söz konusu. Dolaysıyla PKK bu bölgeyi tamamen kontrollerine alıp tahkim etmeyi amaçlıyor." ifadelerini kullandı.

Yakın ve orta vadede Esed-YPG/PKK çatışmasının devam edeceği görüşünde olduğunu dile getiren Acun, "Mevcut askeri denklemde, ABD'nin desteği devam ederse, ki devam edecek gibi görünüyor, rejime bağlı son unsurların da bu bölgeden çıkartılacağı ve PKK’nın bu bölgeyi, alt unsuları olan YPG ve Asayiş yapılarıyla tamamen denetim altına alacağını öngörebiliriz." yorumunu yaptı.

RUSYA'NIN TUTUMU

Esed-YPG/PKK çatışmasının yaşandığı bir ortamda Rusya'nın tutumu ve izlediği politikaya da değinen Acun, "Türkiye'nin (Ekim 2019'da) gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’yla Rusya, Fırat'ın doğusunda daha fazla etkinlik kurdu. Ancak son dönemde Rusya'nın ABD’yi kışkırtacak, provoke edeceği adımlardan çekindiğini ve daha yumuşak bir pozisyon aldığını görüyoruz. Dolaysıyla Rusya'nın, rejimi PKK'ya karşı burada tam olarak desteklemediğini görüyoruz." dedi.

Acun, "Rusya'nın temel amacı YPG'yi Amerikan güdümünden daha fazla kendi kontrolü altına almaktır." diye konuştu.

Rusya'nın bölgede etkinliğini artırma çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Acun, "Rusya, YPG/PKK ile karşı karşıya gelmeyecek ve rejimi dışardan dolaylı yoldan destekleyecek bir siyaset izliyor. Rusya'nın, Amerika'nın YPG'ye verdiği destek gibi bu anlamda YPG’ye karşı rejimi destelemediğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

"REJİM, DİKKATİNİ FIRAT'IN DOĞUSUNA KAYDIRMAK İSTİYOR OLABİLİR"

ORSAM Levant Çalışmaları Koordinatörü Orhan da Kamışlı ilçesinin büyük bir oranda terör örgütü YPG/PKK işgali altında olsa da rejim güçlerinin de kentteki bazı kritik noktaları kontrol ettiğini söyledi.

Orhan, Kamışlı'da tarafların daha önce de karşı karşıya geldiklerini belirterek, "Taraflar arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu. Buna karşılık Halep şehir merkezi rejimin kontrolünde olmakla birlikte (Halep'teki) Şeyh Maksut mahallesi YPG'nin kontrolünde. Buna bağlı olarak rejimin de Şeyh Maksut üzerinde zaman zaman baskı yaptığı biliniyor." dedi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.