Kanada merkezli şirketten "koronavirüs aşısını bulduk" açıklaması

Kanada merkezli şirketten "koronavirüs aşısını bulduk" açıklaması

Pentagon tarafından fon desteğine sahip Kanada merkezli şirket Medicago, koronavirüsün aşısını geliştirdiğini duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından fon desteği sağlanan Medicago, koronavirüs aşısını bulduğunu açıkladı. Şirketin CEO’su Bruce Clark, koronavirüsün genetik kodunun çözdükten sonra 20 gün içinde aşıyı geliştirdiklerini açıkladı.

AMERİKA'DAN ONAY BEKLENİYOR

Clark, virüsün genetik kodunun özel bir yöntem kullanılarak geliştirildiğini söyledi. Şirket, kullanılan bu özel yöntemin Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi(FDA) tarafından onaylanması gerektiğini açıkladı.

Genel olarak aşı proteinleri geliştirmek için biyolojik reaktör olarak tavuk yumurtaları kullanılıyor. Ancak bu yöntemin uygulanması için çok fazla sayıda yumurta gerekiyor. Aşı geliştiricileri tavuk yumurtalarına enjekte edilerek deneme yanılma yöntemi ile ilerleniyor. Ancak bu süreç uzun bir zaman alıyor ve oldukça pahalı. Aynı zamanda süreç her zaman olması gereken gibi ilerlemiyor. Mutasyonların gelişmesi, aşının etkisiz olmasını sağlıyor.

TAVUK YUMURTASI YERİNE BİTKİLER KULLANILDI

Webtekno’dan Mustafa Cihan Yılmaz’ın haberine göre Medicago’nun araştırmacıları, koronavirüse karşı aşı geliştirme sürecin bu yöntemi kullanmadılar. Araştırmacılar, koronavirüs aşısının geliştirilmesinde tavuk yumurtası yerine bitkileri kullandılar.

VİRÜSÜN GENETİK KODU DEĞİŞTİRİLDİ
10 yıldır üzerinde çalışılan bitkilerin kullanıldığı aşı geliştirme sürecinde virüsün genetik kodu amaca uygun şekilde genetiği değiştirilmiş agrobakteriye enjekte ediliyor. Süreçte kullanılan bu agrobakteriler, bitkilerde tümöre neden olan bir cins Gram- negatif bakterisidir.

Bu bakteri enjeksiyon işleminden sonra tütün benzeri bir bitkinin bünyesine giriyor. Bünyesine bakteri giren bitki aşıda kullanılacak proteinleri kendi üretmeye başlıyor. Eğer protein üreten bitki mutasyona uğrarsa bir başka bitki kullanılabiliyor.

HEM HIZLI, HEM UCUZ

Bitkilerle bu şekilde aşı üretilmesi, tavuk yumurtası kullanılarak aşı üretilmesi sürecinden, direkt bitkiden gerekli proteinin alınması nedeniyle ayrılıyor. Bu, süreci hem daha hızlı hem de daha ucuz hale getiriyor.

TARİHİN İLK VEGAN AŞISI OLACAK

Medicago’nun CEO’su Bruce Clark, koronavirüs aşısının 20 günde geliştirildiğini, şu noktada ihtiyaç duydukları tek şeyin FDA’nın onayı olduğunu açıkladı. Şirket, FDA’dan onay alarak klinik deney aşamasına geçmek istiyor. Klinik deney aşaması başarılı olduktan sonra aşının üretimine başlanabilecek. Eğer hayvan deneyleri yapılmadan direk insan testlerine geçilebilirse de, aşı insanlık tarihinin ilk vegan aşısı olacak.
ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr.Anthony Fauci, dün yaptığı açıklama ile isim vermeden bir şirketin koronavirüs aşısını geliştirdiğini ve insan testleri için hazır olabileceklerini duyurdu.

AŞININ ÜRETİLMESİ 12-18 AY KADAR SÜRECEK

Medicago, FDA tarafından hemen onay alsa ve insan testlerinde hızla başarı elde etse dahi aşının üretilmesi 12 ile 18 ay arasında sürebilir. Medicago’nun CEO’su bu nedenle aşının üretilmesinin Kasım ayını bulabileceğini açıkladı.

Medicago dışında İsrailli bir firma ve Belçika’da bulunan Leuven Üniversitesi’den araştırmacılar da koronavirüs aşısını geliştirdiklerini açıkladılar. Leuven Üniversitesi’nden araştırmacılar, fareler üzerindeki test aşamasının başarılı olduğunu ve insan testlerine geçtiklerini açıkladılar. Bu çalışmanın sonucunda da aşının üretilmesi yine aylar alacağı açıklandı.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.